Hlasy z koncernu Bosch: Vzostup AFD v Nemecku znepokojuje investorov

, ČTK;Natixis Foto: SITA/AP

Vzostup populistickej Alternatívy pre Nemecko (AFD), ktorá uspela v nedeľných krajinských voľbách, s obavami sledujú ekonómovia a investori. Znepokojenie už napríklad vyjadril aj koncern Bosch.

Kancelárkina Kresťanskosociálna únia (CDU) síce v nedeľných voľbách obhájila prvé miesto v Sasku-Anhaltsku a skončila druhá v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falcku, vo všetkých troch krajinách ale stratila.

"Vôbec sa nedá vylúčiť, že vysoký zisk spiatočníkov strán ako AFD a Ľavice odstraší investorov," povedal prezident Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Ulrich Grillo. Podľa neho môžu volebné výsledky ohroziť povesť Nemecka ako stabilnej krajiny vhodnej pre investície.

Obavy z dopadov volieb už dal najavo koncern Bosch, ktorý má centrálu v Bádensku-Württembersku, kde AFD získala 15,1 percenta hlasov. "Ako medzinárodná a globálne aktívna firma vsádzame na to, že Bádensko-Württembersko zostane otvorená krajina. Kvôli tomu sledujeme volebný výsledok AFD s veľkými starosťami," uviedol hovorca spoločnosti.

Zväz stredne veľkých firiem (BVMW) vyzýva kancelárku Merkelovú, aby po voľbách zmenila imigračnú politiku. "Ak Merkelová svoj kurz v utečeneckej politike nezmení, bude AFD naďalej na vzostupe. To by mohlo Nemecko dostať v Európe do izolácie," varoval prezident zväzu Mario Ohoven.

Merkelová priznala, že pod neúspech jej strany sa podpísala utečenecká kríza, vo svojej politike ale chce pokračovať.

Nemecko sa môže v súčasnosti pochváliť plnou zamestnanosťou, ale fáza ekonomickej expanzie sa približuje ku koncu. Nemecký rast bude postupne konvergovať smerom k rastu potenciálnemu, ktorý sa v jeho prípade nachádza veľmi nízko, okolo 1 %. Atraktivita nemeckej ekonomiky teda bude klesať, opak ale platí o zvyšku eurozóny. Plná zamestnanosť povedie v Nemecku k rastu miezd a k poklesu ziskovosti korporátneho sektora.

V Nemecku bude imigrácia stále viac považovaná za nutnosť, pretože bez nej by sa tempo rastu posúvalo blízko k nule. Táto krajina bude tiež oveľa otvorenejšia k uvoľnenej monetárnej politike Európskej centrálnej banky. A v neposlednom rade môžeme očakávať, že sa pokles tempa rastu nemeckej ekonomiky prejaví na zhoršení verejných financií aj napriek tomu, že sa ekonomika bude nachádzať v stave plnej zamestnanosti.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy