Podiel v Russian Helicopters chcú Rusi predať do konca roka

Ruská vláda by mohla predať podiel vo výrobcovi vrtuľníkov Russian Helicopters investorovi už tento rok. Uviedol to pred niekoľkými dňami ruský minister priemyslu Denis Manturov. Informovala o tom agentúra TASS.
Ako minister povedal, vláda zvažuje dve možnosti. Na jednej strane sa uvažuje o investorovi z Ruska, ktorý by získal v spoločnosti do 49 %. Druhou možnosťou je predaj podielu v jedinom ruskom výrobcovi vrtuľníkov zahraničnému investorovi. V takom prípade by vláda podľa Manturova predávala maximálne 25-% podiel. „Očakávam, že k rozhodnutiu dospejeme a investíciu sa podarí zrealizovať najneskôr do konca tohto roka,“ dodal minister.
Russian Helicopters je jednou z mnohých ruských firiem, pri ktorých vláda uvažuje o privatizácii s cieľom zmierniť nepriaznivú finančnú situáciu krajiny. Tá je dôsledkom prepadu cien ropy a hospodárskych sankcií zahraničia za aktivity Ruska na Ukrajine. K firmám, nad ktorými Rusko uvažuje, patria okrem výrobcu vrtuľníkov aj ropné koncerny Rosnefť a Bašnefť, letecká spoločnosť Aeroflot či producent diamantov Alrosa.

Súvisiace články

Aktuálne správy