Egypt výrazne devalvoval libru, dovolenky zlacnejú

, ČTK Foto: SITA/AP

Egyptská centrálna banka v pondelok devalvovala kurz meny o zhruba 15 percent. Káhira tým chce potlačiť čierny trh s dolármi, ktorý sa rozvinul kvôli prehlbujúcemu sa nedostatku devíz. Banka tiež plánuje zastaviť prepad devízových rezerv, oznámili tlačové agentúry. Nový oficiálny kurz centrálna banka stanovila na 8,85 egyptskej libry za jeden americký dolár z doterajšej úrovne 7,75 libry.

Egyptská libra sa v posledných týždňoch ocitla pod silným tlakom a na čiernom trhu jej kurz klesol na takmer desať libier za dolár.

Rastúci čierny trh s dolármi vysáva likviditu z bankového systému a centrálna banka už vlani vo februári na odliv devíz reagovala obmedzením devízových prevodov. To ale ochromovalo ekonomickú aktivitu v krajine, ktorá je silne závislá na dovoze. Centrálna banka minulý týždeň tieto opatrenia zrušila.

Banka sa devalvácii dlho vzpierala, čo prehĺbilo rozdiel medzi oficiálnym kurzom a kurzom na čiernom trhu. Zároveň to podkopávalo ekonomiku, pretože podniky, ktoré považovali devalváciu za nevyhnutnú, odkladali investície. V ostatných rokoch egyptská centrálna banka pristupovala k devalvácii minimálne raz za rok. Devízové ​​rezervy Egypta klesli za posledných päť rokov od zvrhnutia autoritárskeho prezidenta Husního Mubaraka na menej ako polovicu. Ale vzhľadom na skutočnosť, že oficiálny kurz libry k doláru je stále nižší ako na čiernom trhu, je veľmi pravdepodobné, že egyptská centrálna banka bude musieť skôr či neskôr opäť pristúpiť k ďalšej devalvácii.

Záujem turistov o Egypt však po minuloročnom výbuchu bomby na palube ruského lietadla nad Sinajom klesol. Podobne kvôli bezpečnostným dôvodom klesol aj záujem o Turecko. Cestovné kancelárie už uviedli, že ceny zájazdov do týchto krajín pred letom zlacnejú medziročne o 10 až 15 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy