Jediný graf: Čoho sa najviac obávajú investori v globálnej ekonomike

, businessinsider Foto: thinkstock

Barclays Global Macro Survey má údaje od 585 globálnych investorov, pozrite sa na problémy, ktoré sa vážnejším spôsobom podpisujú pod súčasný sentiment.

Prieskum odhaľuje najväčšie obavy investorov, z ktorých mnohé sa podpísali na výsledkoch posledného štvrťroku. Ako vidieť z grafu, jeden z najväčších problémov, ktorý vznikol v priebehu prvého štvrťroka tohto roka takmer z ničoho, je "oslabenie na úverových trhoch." Podľa Barclays prieskum ukázal, že " záporné úrokové sadzby boli jednoznačne považované za negatívny signál."

Len 4 % investorov považujú záporné sadzby za možný impulz pre rast a návratnosť investícií, zatiaľ čo väčšina, 61 %, považuje tento krok za negatívny pre bankový sektor, a teda rizikové aktíva. Až 43 % kreditných investorov viní záporné sadzby za nedávne rozšírenie bankových spreadov.

V otázke ohľadom ďalších krokov ECB investori v prieskume uviedli, že by centrálna banka mala ísť smerom odvážnejšieho kvantitatívneho uvoľňovania a siahnuť len po miernom zápornom raste. ECB však hodlá vytiahnuť všetky páky, zráža všetky sadzby, zvýši QE o 20 miliárd mesačne, vrátane nákupov korporátnych dlhopisov. Trhu spočiatku reagoval veľmi pozitívne, ale výrok Draghiho na tlačovej konferencii, že sadzby by ďalej klesať nemali, dokázal sentiment obrátiť.

Ale investori vidia aj iné významné problémové oblasti, pokles cien ropy síce môže byť vnímaný ako pozitívny signál pre globálny rast, ale môžu mať negatívny vplyv na tých, ktorí investovali do určitých aktív. Väčšina investorov bola v prvom kvartály roka 2015 sklamaná z celosvetového rastu, v druhom kvartály už tento sentiment ustupoval. Ale ako sa Čína v raste zasekla a rástli aj obavy z devalvácie, postupne sa objavovali ďalšie a ďalšie riziká. Defláciu vníma ako väčšie riziko na trhu 72 % oslovených investorov, a to napriek očakávaniam, že komodity budú aj naďalej rásť. Poklesy cien ropy sú vnímané ako pozitívne v globálnom meradle, ale negatívne pre rizikové aktíva. Brexit je vnímaný takmer u všetkých investorov (96 %) ako potenciálna hrozba, ktorá uvedie trhy do pohybu, pričom je takmer jedno, či ide o Veľkú Britániu, Európu, či globálne udalosti. Akcie boli vnímané ako pomerne dobre ocenený inštrument, oproti nadhodnoteniu za posledné tri štvrťroky. Ale presvedčenie investorov, že akcie dokážu prekonať ostatné aktíva,  pozoruhodne kleslo.

Súvisiace články

Aktuálne správy