Vo februári boli ceny medziročne nižšie o 0,4 %

V porovnaní s januárom sa však ceny zvýšili o 0,1 %.

Správa “CENY: Vo februári boli ceny medziročne nižšie o 0,4 %”, rozšírená o komentáre analytikov v prvom, štvrtom a piatom odseku.

BRATISLAVA 14. marca (SITA) – Spotrebiteľské ceny boli vo februári medziročne nižšie o 0,4 %. Podľa analytika spoločnosti Home Credit Michala Kozuba je to o niečo lepší výsledok, než bol v januári, kedy ceny klesali o 0,6 % medziročne. „Slovensko sa tak trápi s cenami, ktoré nerastú, a to už od decembra 2013,” skonštatoval Kozub. V porovnaní s januárom sa však podľa Štatistického úradu SR februárové ceny v úhrne zvýšili o 0,1 %. V priemere za prvé dva mesiace tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,5 %.

V medziročnom porovnaní klesli ceny najmä v doprave, a to o 3,5 %. Ďalej klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,7 %, za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,3 %, alkoholických nápojov a tabaku, poštových a telekomunikačných služieb zhodne o 0,2 %. Vzrástli ceny v odboroch hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,3 %, rekreácia a kultúra o 1,7 %, rozličné tovary a služby o 1,5 %, zdravie o 1 %, vzdelávanie, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu zhodne o 0,9 %, odevy a obuv o 0,1 %.

V medzimesačnom porovnaní vzrástli ceny v odboroch alkoholické nápoje a tabak, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, zdravie zhodne o 0,4 %, potraviny a nealkoholické nápoje, rozličné tovary a služby zhodne o 0,3 %, poštové a telekomunikačné služby o 0,2 %, rekreácia a kultúra, vzdelávanie, hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Klesli ceny odevov a obuvi o 1,2 %, v doprave o 0,4 %, za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,1 %.

Podľa Kozuba ceny dlhodobo tlačí do deflácie hlavne oblasť dopravy. “Tam sa premieta hlavne prepad cien pohonných hmôt, ktorý je jedným zo silných faktorov ovplyvňujúcich infláciu,” povedal Kozub. Výhľad na ďalšie mesiace je podľa neho veľmi podobný. “Ani v najbližšej dobe by sa situácia nemala zmeniť a medziročne budú ceny na benzínových pumpách stále nižšie,” skonštatoval analytik Home Creditu.

Naďalej podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka platí, že stále neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň a tento stav by mal pretrvávať aj počas väčšiny tohto roka. “Aktuálne mierne zotavenie cien ropy na svetových trhoch by však predsa len mohlo mierne urýchliť aj postupné odznievanie efektu nízkej ceny ropy. Inflácia by sa tak v druhej polovici roka mala opäť začať približovať smerom k nule a v závere roka by sme sa po takmer troch rokoch mohli dočkať aj mierne kladnej inflácie,” uviedol Koršňák.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, sa vo februári zvýšila o 0,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, sa v druhom mesiaci medziročne taktiež zvýšila o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy