Lagardeová vyzvala Áziu na prorastovú politiku

Podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej by mali ázijské krajiny prijať fiškálnu a monetárnu politiku, ktorá podporuje rast.

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v sobotu vyzvala ázijské krajiny na monetárnu a fiškálnu politiku, ktorá podporuje hospodársky rast. To má podľa nej pomôcť čeliť výzvam, ktoré prináša krehká globálna ekonomika.

Európska centrálna banka (ECB) a japonská centrálna banka (BOJ) sa rozhodli pre negatívne úrokové sadzby. Cieľom je stimulovať spotrebiteľský dopyt a nízku mieru inflácie. Táto stratégia však zvýraznila volatilitu a zvýšila hrozbu konkurenčného oslabovania mien. „Aká by mala byť odpoveď Ázie? Môžem bezpečne povedať, že štrukturálne reformy sú kľúčom k podpore konkurencieschopnosti, rastu a tvorby pracovných miest,“ povedala Lagardeová.

MMF v januári zverejnil prognózu, podľa ktorej by svetová ekonomika mala v tomto roku posilniť o 3,4 % a v roku 2017 by mal jej rast byť na úrovni 3,6 %. Obidve tieto prognózy sú v porovnaní s októbrovým odhadom revidované o 0,2 percentuálne body smerom nadol.

Súvisiace články

Aktuálne správy