Antibiotiká nepatria na jedálny lístok je motto ku dňu ochrany spotrebiteľov

Bratislava/Stará Ľubovňa/Londýn/Ženeva 13. marca (TASR) - Predstavitelia organizácií a združení na ochranu práv spotrebiteľov sa v roku 2016 pri príležitosti Svetového dňa práv spotrebiteľov (World Consumer Rights Day, WCRD), ktorý pripadá na 15.

Bratislava/Stará Ľubovňa/Londýn/Ženeva 13. marca (TASR) – Predstavitelia organizácií a združení na ochranu práv spotrebiteľov sa v roku 2016 pri príležitosti Svetového dňa práv spotrebiteľov (World Consumer Rights Day, WCRD), ktorý pripadá na 15. marca, zamerali na boj proti možnej veľkej kríze verejného zdravotníctva. Svetová federácia spotrebiteľských združení Consumers International (CI) sa obracia na veľké podniky rýchleho stravovania na celom svete, aby prestali ponúkať mäso zo zvierat, ktoré dostávali antibiotiká určené na liečbu ľudí. Kampaň Svetového dňa práv spotrebiteľov sa nesie pod mottom „Antibiotiká nepatria na jedálny lístok“ (Antibiotics off the Menu).
Nadmerné používanie antibiotík v chove zvierat vytvára veľmi rezistentné superbaktérie, upozorňuje CI. Ak sa urýchlene neuskutočnia potrebné opatrenia, vstúpime do post-antibiotikálnej éry, v ktorej dôležité lieky prestanú účinkovať a bežné infekcie a choroby môžu znova ukončiť život človeka, varuje CI. Na svete sa v pôdohospodárstve používa približne 50 % antibiotík. S približne 100.000 reštauráciami na celom svete môžu siete rýchleho stravovania ako McDonald’s, Subway a KFC využiť svoju „enormnú silu“ a zapôsobiť, aby sa začali robiť zmeny na svetovej úrovni v oblasti zásobovania.
Spotrebiteľské práva sa spájajú s menom amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý 15. marca 1962 pred členmi Kongresu USA vyhlásil: „Spotrebiteľmi sme my všetci, každý z nás. Je to najväčšia ekonomická sila, ktorá má vplyv na súkromné aj verejné podnikanie, často ju však nikto nechce počúvať.“ Kennedy pred Kongresom formuloval právo na bezpečnosť, informácie, výber a právo byť vypočutý. Od týchto štyroch základných práv sa odvíja ochrana spotrebiteľov na celom svete.
Vďaka nezávislej Svetovej federácii spotrebiteľských združení Consumers International, ktorá zastrešuje vyše 240 spotrebiteľských organizácií zo 120 krajín vrátane Slovenska, sa v roku 1983 pridali k uvedeným štyrom základným ďalšie štyri práva – právo na uspokojenie základných potrieb, právo na nápravu, právo na spotrebiteľské vzdelanie a právo na zdravé životné prostredie.
V roku 1985 z iniciatívy Medzinárodnej organizácie spotrebiteľských zväzov prijalo Valné zhromaždenie OSN smernice k Svetovému dňu práv spotrebiteľov. Obsahujú principiálne východiská k ôsmim právam spotrebiteľov a zabezpečujú rámec na posilnenie národných politík na ochranu spotrebiteľaZdroje: www.consumersinternational.org, www.unctad.org, www.spotrebitelinfo.sk, www.pravaspotrebitela.sk, www.zss.sk, http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=1652, http://epredpisy.sk/predpisy-vo-vlade/2516155-o-ochrane-spotrebitea, www.zakonypreludi.sk, www.ochrana-spotrebitela.sk, www.sospotrebitelov.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy