USA zaznamenali aj vo februári pokles dovozných cien

Spojené štáty zaznamenali aj vo februári pokles dovozných cien, už ôsmy mesiac po sebe, ale miernejší, ako ekonómovia predpovedali. V každom prípade tento výsledok signalizuje, že miera inflácie v USA, ktorá v januári medziročne vzrástla o 1,4 %, sa zatiaľ ešte udrží pod cieľovou hranicou centrálnej banky, ktorou je inflácia na úrovni 2 %. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce sa ceny produktov a surovín dovážaných do USA vo februári znížili medzimesačne o 0,3 %, čo je menej ako v januári, keď klesli o 1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, počítali s februárovým znížením dovozných cien o 0,8 %.
Ceny dovozu do USA v 18 z uplynulých 20 mesiacov klesli. Dôvodom je silný dolár a zlacňovanie ropy.
V medziročnom porovnaní sa februárové ceny produktov importovaných do USA znížili o 6,1 %, čo bol ich najmenší medziročný pokles od decembra 2014.
No vzhľadom na fakt, že posilňovanie dolára už spomaľuje a tiež vzhľadom na váhavé náznaky stabilizácie na trhu s ropou sa zdá, že koniec poklesu dovozných cien sa už blíži.
Štatistiky tiež ukázali, že ceny ropy importovanej do USA vo februári medzimesačne vzrástli o 4 %, teda menej ako v januári, keď sa prepadli o 14,3 %. Po vylúčení nestálych cien ropy sa americké dovozné ceny vo februári znížili len o 0,1 %. Ale ceny potravín v sledovanom období klesli o 2 %, najstrmšie od februára 2012.
Aj ceny amerického exportu sa vo februári znížili, a to o 0,4 % v porovnaní s januárom, keď medzimesačne klesli o 0,5 %. Tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí USA predpovedali vo februári pokles cien exportu o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy