Železnice dajú na zdravotnícke služby najviac 3,6 mil. eur

Zdravotnícke služby budú pre štátneho správcu železničnej infraštruktúry dva roky poskytovať spoločnosť Novapharm pre regióny Bratislava a Zvolen za 1,12 mil. eur a 600 tis. eur, Medcentrum pre región Žilina za 680 tis. eur a Železničné zdravotníctvo Košice pre región Košice za 1,2 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú na zdravotnú starostlivosť pre určených zamestnancov za dva roky vynaložiť maximálne 3,6 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (4,32 mil. eur vrátane dane). Zdravotnícke služby budú pre štátneho správcu železničnej infraštruktúry poskytovať spoločnosť Novapharm, s. r. o. pre regióny Bratislava a Zvolen za 1,12 mil. eur a 600 tis. eur, Medcentrum, s. r.o. pre región Žilina za 680 tis. eur a Železničné zdravotníctvo Košice, s. r. o. pre región Košice za 1,2 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Vyplýva to z výsledku verejnej súťaže, rozdelenej na štyri časti a vyhlásenej vlani v auguste. Pre každú časť zákazky dostali železničiari po jednej ponuke, celková predpokladaná cena bola 3,6 mil. eur bez dane. Novapharm a Železničné zdravotníctvo Košice sú dcérske firmy spoločnosti ProCare, a.s. v rámci investičnej skupiny Penta.

Predmetom zmlúv je odplatné poskytovanie služieb zdravotného dohľadu pri posudzovaní zdravotnej spôsobilosti na výkon práce na dráhach a na výkon práce v zmysle zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Ide aj o poskytovanie ďalších výkonov zdravotnej starostlivosti na posúdenie zdravotného stavu zamestnancov na výkon práce a preventívne očkovanie podľa aktuálnej požiadavky objednávateľa. Súčasťou zmlúv je aj poskytovanie nemedicínskych činností pracovnej zdravotnej služby pre určené osoby a pracoviská.

Región Bratislava podľa organizačnej štruktúry ŽSR zahŕňa dvadsať okresov v Bratislavskom kraji (vrátane hlavného mesta), Trnavskom, Nitrianskom a v časti Trenčianskeho kraja. Súčasťou železničného regiónu Žilina je pätnásť okresov v Žilinskom a v časti Trenčianskeho kraja, v regióne Zvolen je pätnásť okresov Banskobystrického a časti Nitrianskeho kraja a v regióne Košice dvadsaťdva okresov Prešovského a Košického kraja.

Spoločnosť Novapharm, s. r. o. so sídlom v Bratislave podľa Obchodného registra SR vznikla v júni 1999, prevádzkuje Železničnú nemocnicu a polikliniku Bratislava a Železničnú polikliniku Zvolen. Základné imanie spoločnosti je 33,2 tis. eur, vklad ProCare je 26,9 tis. eur (81 %), zvyšok pripadá na dve fyzické osoby. Spoločnosť Železničné zdravotníctvo Košice, s. r. o. vznikla v júli 2004, prevádzkuje Železničnú nemocnicu s poliklinikou Košice. Základné imanie firmy má výšku 6,64 tis. eur, ProCare má podiel 100 %. Záložné právo na podiely ProCare v oboch spoločnostiach má podľa obchodného registra Tatra Banka, a.s.

Spoločnosť Medcentrum, s. r. o. Žilina vznikla v apríli 2004, prevádzkuje rovnomennú žilinskú polikliniku a má základné imanie takmer 10 tis. eur. Spoločníkmi firmy sú dve fyzické osoby.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Podnik má základné imanie 800,17 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy