Spotrebiteľské ceny v Nemecku vo februári stagnovali

Spotrebiteľské ceny v Nemecku sa vo februári medziročne nemenili, oznámil dnes nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil konečné údaje. Potvrdil tak svoj predbežný odhad z konca februára. Informoval o tom portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien zotrval vo februári na januárovej úrovni, zatiaľ čo v januári oproti rovnakému mesiacu minulého roka vzrástol o 0,5 %. V decembri sa medziročne zvýšil o 0,3 %.
Pod vývoj cien vo februári sa podpísali najmä ceny energií. Tie medziročne klesli o 8,5 %. Bez započítania cien energií sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,9 %.
Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny vo februári vzrástli o 0,4 % a čiastočne kompenzovali januárový pokles o 0,8 %. Februárový medzimesačný údaj predstavuje najrýchlejší rast spotrebiteľských cien od marca minulého roka.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) klesol vo februári medziročne o 0,2 % po januárovom 0,4-% raste. To znamená prvý pokles od septembra minulého roka. Medzimesačne sa HICP zvýšil o 0,4 %. V obidvoch prípadoch Destatis potvrdil predbežné údaje.

Súvisiace články

Aktuálne správy