Pokles spotrebiteľských cien v Grécku sa vo februári spomalil

Spotrebiteľské ceny v Grécku pokračovali vo februári v poklese, jeho tempo sa však čiastočne spomalilo. Ale harmonizované spotrebiteľské ceny nečakane vzrástli. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje gréckeho štatistického úradu.
Index spotrebiteľských cien klesol v Grécku vo februári medziročne o 0,5 % po 0,7-% poklese v prvom mesiaci roka. Výsledok je tak lepší, než čakali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom až o 1,1 %.
Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa index spotrebiteľských cien vo februári znížil o 0,4 % a výrazne tak spomalil tempo poklesu. V januári klesol index až o 1,9 %.
Na druhej strane, harmonizované spotrebiteľské ceny zaznamenali vo februári po januárovom poklese nečakaný rast. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol medziročne o 0,1 %, zatiaľ čo v januári v rovnakom rozsahu klesol. Ekonómovia pritom očakávali ešte výraznejší pokles, a to o 0,7 %.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien vo februári nemenil. Pre porovnanie, v predchádzajúcom mesiaci klesol o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy