EK vyzvala Španielsko, aby prijalo opatrenia na zníženie schodku v rozpočte

Európska komisia (EK) dnes vyzvala Španielsko, aby prijalo potrebné opatrenia na zníženie schodku v rozpočte na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Komisia zároveň upozornila aj ďalších päť štátov Európskej únie, že porušujú fiškálne limity. Informovala o tom agentúra DPA.
Španielsko je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny a pred niekoľkými rokmi muselo požiadať o záchranný úver pre svoje banky vo výške 41 miliárd eur. Madrid má však už dlhšie problémy s prekračovaním povoleného schodku v rozpočte.
Tento rok by malo Španielsko stlačiť rozpočtový deficit na 3 % HDP. Vláde sa ho však vlani nepodarilo znížiť na 4,2 %. Podľa predbežných údajov schodok španielskych verejných financií dosiahol v minulom roku 4,8 % namiesto 4,2 % HDP. Madrid už preto oznámil, že ani tento rok nezredukuje schodok v rozpočte na povolenú úroveň, ale len na 3,6 % HDP.
Štátom eurozóny, ktoré porušujú limity pre rozpočtový deficit, hrozí pokuta vo výške 0,5 % HDP, aj keď komisia k tomuto kroku zatiaľ ešte nikdy nepristúpila.
Okrem toho podľa rozpočtových pravidiel menového bloku štátny dlh členov euroregiónu nesmie prekročiť 60 % HDP.
Brusel opakovane upozorňoval Španielsko, že prekračuje povolený limit pre deficit, ale doterajšia konzervatívna vláda premiéra Mariana Rajoya tieto upozornenia odmietala. Krajina sa medzitým dostala do patovej situácie. Decembrové voľby totiž nepriniesli jasného víťaza, ktorý by bol schopný zostaviť novú vládu.
Komisia dnes poslala Madridu list, ktorý by mal byť považovaný za prvé varovanie, uviedol podpredseda komisie Valdis Dombrovskis a dodal, že Španielsko má ešte stále čas, aby podniklo potrebné kroky.
Okrem Španielska dnes EK upozornia aj Belgicko, Fínsko a Taliansko, že sa im možno nepodarí splniť fiškálne kritériá, ale zatiaľ im nehrozí pokuta. Taliansko a Belgicko zápasia s vysokým štátnym dlhom.
A Brusel poslal varovanie aj Chorvátsku a Rumunsku, ktoré však nie sú členmi eurozóny.
Spomínané štáty by mali teraz upraviť návrhy svojich rozpočtov pre tento rok a v apríli ich predložiť na posúdenie Bruselu.

Súvisiace články

Aktuálne správy