OPEC už viac nie je kartelom, viac sedí označenie svetová ropná centrálna banka

, Prestige Economics Foto: SITA/AP

Nálepka kartel už pre OPEC vzhľadom na nedávne udalosti nemá opodstatnenie. Tvrdí to komoditný expert z Prestige Economics.

"Nemyslím si, že by bol OPEC kartelom v pravom slova zmysle," hovorí Jason Schneker, prezident a hlavný ekonóm Prestige Economics. "Oveľa presnejšou charakteristikou je podľa môjho názoru  ropná centrálna banka."

Schneker, ktorý údajne sedel snáď na takmer všetkých zasadnutiach OPEC za ostatných desať rokov tvrdí, že vzhľadom k aktuálnemu spôsobu fungovania skupiny už OPEC nie je tvorcom ceny, akým býval v minulosti. "Centrálne banky nemusia nutne stanovovať menové kurzy alebo sadzby," hovorí Schneker. "OPEC vyvíja aktivity, aby dostal cenu ropy na určitú úroveň. Nepovie doslova 'dostaneme cenu ropy na 100 USD za barel', chce sa len k tejto hranici priblížiť a vymýšľa stratégie, ako cenu ropy zhruba riadiť."

Podľa Schnekera je OPEC v súčasnosti skôr skupinou korporátnych lídrov než politikov. "Sú to šéfovia najväčších ropných spoločností na svete, oveľa väčších ako privátne ropné firmy v USA, ktorí sa zomkli, aby načrtli plány budúcnosti sektora."

Skupina je podľa jeho slov v súčasnosti "menej politickou organizáciou, ako predtým bývala", firmy skrátka skôr riešia vlastné záujmy. "Na poslednom zasadnutí sa so zástupcami krajín OPEC ani nemohli dohodnúť na produkčnom cieli," dopĺňa Schneker.

"Zvyčajne, keď jednému členovi klesajú príjmy, skupina zmrazí produkciu, aby naštartovala rast cien ropy. To sa ale nedeje. Nepozorujeme, že by Irán obmedzoval produkciu, aby s ním ostatné krajiny mohli držať krok," vysvetľuje ekonóm.

Ceny ropy sa stále držia v blízkosti miním za posledné desaťročia. Trh dychtivo sleduje signály možného obmedzenia produkcie suroviny, ktoré by pomohlo vyriešiť problém nadbytku ropy na trhu. Zatiaľ sa niektoré veľké producentské krajiny dohodli na zmrazení produkcie na januárových úrovniach. Ďalšie rokovania o obmedzení ťažby sa otvoria na nasledujúcom pravidelnom zasadnutí, ktoré je naplánované na 2. júna vo Viedni.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy