Návratnosť investícií nórskeho ropného fondu bola vlani najnižšia za štyri roky

Nórsky ropný fond, do ktorého vláda odkladá časť príjmov z predaja ropy na horšie časy, zaznamenal minulý rok návratnosť investícií pod 3 %. To predstavuje najnižšiu návratnosť za posledné štyri roky. Informovali o tom agentúra AP a denník The Financial Times.
Nórska centrálna banka, ktorá ropný fond spravuje, oznámila, že návratnosť investícií fondu dosiahla v minulom roku 2,7 %. To je najmenej od roku 2011, pričom najviac fond stratil na investíciách do ropných firiem. „Minulý rok bol plný výkyvov, s negatívnymi úrokovými sadzbami, klesajúcimi cenami ropy a očakávaniami slabšieho rastu reformujúcich sa trhov,“ uviedla centrálna banka.
Trhová hodnota fondu vzrástla k 31. decembru 2015 na 7,48 bilióna NOK (793,34 miliardy eur) zo 6,43 bilióna NOK v roku 2014.
Nórsko založilo štátny fond v roku 1996. Doteraz do neho peniaze len nalievalo, no v dôsledku dlhotrvajúceho poklesu cien ropy, čo sa negatívne odrazilo na vývoji ekonomiky, sa tento rok rozhodlo prvýkrát od jeho založenia časť z financií vybrať. Ako tento týždeň uviedol denník Dagens Naeringsliv, vláda v januári vybrala z fondu okolo 6,7 miliardy NOK. Cieľom je podpora ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy