Tempo hospodárskeho rastu celého regiónu OECD sa zmierňuje

Tempo hospodárskeho rastu celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sa zmierňuje, a to najmä v dôsledku spomaľovania kľúčových vyspelých ekonomík, ako sú USA, Kanada, Británia a Japonsko. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu OECD, ktorý dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.
Podľa výsledkov tohto prieskumu, ktorý organizácia so sídlom v Paríži aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), v januári mierne klesol na 99,6 bodu z decembrových 99,7 bodu.
Aj CLI eurozóny ako celku sa v sledovanom mesiaci znížil na 100,5 bodu z predchádzajúcich 100,6 bodu. Zmenila sa aj hodnota tohto indikátora pre najväčšie hospodárstva eurozóny – Nemecko a klesla na 99,8 z 99,9 bodu, zatiaľ čo CLI druhej a tretej najväčšej ekonomiky stagnoval, a to v prípade Francúzska na úrovni 100,9 bodu a Talianska na úrovni 101 bodov. Tieto výsledky však naznačujú, že hospodársky rast regiónu, ktorý platí eurom, je stabilný.
CLI Spojených štátov, najväčšej svetovej ekonomiky, sa v januári znížil na 98,9 bodu z 99 bodov a britský CLI klesol na 99,1 z 99,2 bodu. To naznačuje, že ich hospodársky rast by sa mohol mierne spomaliť.
Vyhliadky Číny sa podľa prieskumu nezmenili, čo možno považovať za prvý neistý náznak stabilizácie. Ale indikátor pre Brazíliu a Rusko opäť signalizuje, že tieto krajiny strácajú dynamiku.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy