Slovenská ekonomika rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

Vo štvrtom kvartáli hrubý domáci produkt celej Európskej únie medzikvartálne vzrástol o 0,4 % a medziročne o 1,8 %, slovenská ekonomika medzikvartálne stúpla o 1 % a medziročne o 4 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v štvrtom kvartáli minulého roku v porovnaní s tretím štvrťrokom posilnil o 0,3 % a v rámci celej Európskej únie vzrástol o 0,4 %. Medziročne ekonomika eurozóny v záverečnom štvrťroku posilnila o 1,6 % a v celej EÚ o 1,8 %. Vyplýva to z druhého odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Za celý minulý rok hospodárstvo eurozóny vzrástlo o 1,6 % a ekonomika celej EÚ posilnila o 1,9 %.

Slovenský HDP v období októbra až decembra rástol v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú Európsku úniu rýchlejším tempom. Oproti tretiemu štvrťroku vlaňajška ekonomika vzrástla o 1 % a na medziročnej báze posilnila o 4 %. Medzikvartálny rast slovenského HDP bol rovnaký ako maďarský a zároveň jedným z najrýchlejších v EÚ. Medziročné tempo rastu bolo zhodné s Českou republikou a po Švédsku (4,5 %) druhé najvýraznejšie.

V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, evidovali väčší medzikvartálny rast počas obdobia októbra až decembra Švédsko (1,3 %), Estónsko (1,2 %), Poľsko a Rumunsko (zhodne 1,1 %). Medzikvartálny pokles HDP zaznamenalo Chorvátsko (-0,5 %) a Lotyšsko (-0,3 %). Česká ekonomika medzikvartálne stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy