Jadrový zisk spoločnosti Merck stúpol o 6,3 %

Za štvrtý kvartál nemecká chemická a farmaceutická firma vykázala zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) v sume 933 mil. eur.

Nemecká chemická a farmaceutická skupina Merck KGaA v štvrtom kvartáli dosiahla rast upraveného zisku pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) o 6,3 % na 933 mil. eur. Prekonala tak predpoveď analytikov, ktorí v priemer odhadovali, že bude v sume 905 mil. eur. Čistý zisk spoločnosti za štvrtý kvartál je v objeme 126 mil. eur. Je to o vyše 150 mil. eur menej, ako odhadovali analytici, keďže Merck mal jednorazové náklady v súvislosti s prevzatím firmy Sigma-Aldrich, ktorá je dodávateľom laboratórnych chemikálií.

Spoločnosť Merck očakáva, že jej jadrový zisk po úprave o jednorazové položky v tomto roku posilní o vyše 10 %, pričom sa spolieha, že dodatočný zisk vyplývajúci z prevzatia firmy Sigma-Aldrich vykompenzuje vyššie výdavky na vývoj liekov. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, vyslovili predpoklad, že jadrový zisk spoločnosti Merck v tomto roku vzrastie o 18 %.

Prevzatím firmy Sigma-Aldrich za 17 mld. USD, ktoré sa dokončilo v novembri minulého roka, sa divízia Life Science firmy Merck stala druhým najväčším globálnym dodávateľom chemikálií a zariadení pre biotechnologické laboratória a farmaceutické firmy po spoločnosti Thermo Fisher. Firma Merck ďalej uviedla, že v tomto roku zvýši výdavky na vývoj nových imunoonkologických liekov v rozsahu do 200 mil. eur.

(1 EUR = 1,0953 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy