Vzniknutá povolebná patová situácia nesmie ohroziť reputáciu Slovenska

Slovensko bude onedlho predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, čo podľa tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martina Hoštáka musí byť pre predstaviteľov strán absolútna priorita.

Slovensko bude onedlho predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, čo podľa tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martina Hoštáka musí byť pre predstaviteľov strán absolútna priorita. Upozornil tiež na mierny rast úrokov 10-ročných slovenských štátnych dlhopisov, čo je podľa neho prvou negatívnou reakciou na povolebnú situáciu.

"Vzniknutá povolebná patová situácia nesmie ohroziť reputáciu Slovenska v zahraničí. Akákoľvek vládna koalícia vznikne, musí brať na zreteľ veľký reputačný záväzok vyplývajúci z predsedníctva SR v Rade EÚ," povedal v reakcii na výsledok parlamentných volieb, ktoré sa konali v sobotu (5.3.). Obeťami "povolebného patu" sa podľa neho nesmú stať občania či podnikatelia. "Teda tí, ktorí v tejto krajine reálne tvoria hodnoty. Verím, že akékoľvek prijaté riešenie neohrozí krehké základy našej ekonomiky. Neostáva nám nič iné, len veriť, že výsledné rozloženie politických síl po voľbách výrazne nezhorší reputáciu Slovenska a nezníži dôveru v stabilitu a predvídateľnosť prostredia," reagoval pre TASR.

Vôľa strán spolupracovať bude podľa tajomníka RÚZ rozhodujúca pre zostavenie funkčnej vlády. Od novej vlády očakáva, že bude klásť dôraz na zvýšenie konkurencieschopnosti Slovenska, najmä na odstraňovanie prekážok v podnikaní, znižovanie daňového a odvodového zaťaženia, že bude prijímať reálne opatrenia smerujúce k zvýšeniu vymožiteľnosti práva či odstraňovania korupcie.
Vstup Kotlebovej strany do parlamentu pripísal dlhodobému neriešeniu "skutočných problémov občanov a spoločnosti ako-takej". Na margo predčasných volieb tajomník RÚZ povedal: "Ešte v piatok by sme takýto výsledok volieb považovali za nereálny. Vzniknutá situácia predstavuje určité nóvum v našej spoločnosti, takže v súčasnosti by som nevylučoval žiadny z možných scenárov."

Súvisiace články

Aktuálne správy