Spotrebitelia budú nakupovať slovenské džemy s nižším obsahom cukru

Spotrebitelia budú v obchodoch nakupovať slovenské džemy a extradžemy s nižším obsahom cukru. Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
„Slovenskí výrobcovia džemov by mali od 1. júna 2016 vyrábať džemy a extradžemy s nižším obsahom cukru. Súčasná legislatíva hovorí, že tieto naše výrobky predávané v obchodnej sieti musia obsahovať minimálne 60 gramov cukru na 100 g výrobku. Po novom by nemali byť také sladké. Podiel cukru sa má znížiť na 52 gramov,“ spresnila.
Zmenu podľa nej navrhli priamo konzervári z Rimavskej Soboty združení v Slovenskom konzervárenskom zväze, ktorý je členom SPPK. Reagovali tak na požiadavku od spotrebiteľov, ktorí si v časoch, keď v spoločnosti prevláda trend zdravej výživy, chcú kupovať výrobky s nižším obsahom cukru a vyšším podielom ovocia. Z pohľadu krajín EÚ nejde pritom o nič výnimočné. Menej sladké džemy s obsahom 52 g cukru na 100 g výrobku vyrábajú bežne v krajinách EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy