Rusko rokuje s ropnými krajinami o stretnutí pre stabilizáciu cien ropy

Stretnutie Ruska s významnými ropnými krajinami sa blíži. Podľa informácií ruského ministra energetiky Alexandra Novaka sa v súčasnosti diskutuje o termínoch medzi 20. marcom a 1. aprílom. Ako možné miesta konania označil Viedeň, katarskú Dauhu alebo bližšie neurčené mesto v Rusku, ruské médiá špekulujú o Sankt Peterburgu. S odvolaním sa na ruskú televíziu Rossija-24 o tom informovala agentúra DPA.
Na stretnutí sa okrem Ruska majú zúčastniť zástupcovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj Kazachstanu a Azerbajdžanu.
Novak okrem toho oznámil návštevu Iránu. Krajina sa totiž po rokoch sankcií bráni škrtom v ťažbe, ktoré navrhujú Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela. Termín návštevy ruský minister neuviedol.
Rusko si od stretnutia sľubuje dohodu, ktorá by prispela k stabilizácii cien ropy. Prezident Vladimir Putin už oznámil, že ruské ropné spoločnosti v tomto roku neplánujú zvyšovať ťažbu. Pre Rusko je stabilizácia cien ropy prioritou, keďže zápasí s hospodárskou krízou, ktorú spôsobili nielen západné sankcie, ale aj extrémne nízke ceny čierneho zlata.

Súvisiace články

Aktuálne správy