Priemerná mzda v potravinárstve SR vlani dosiahla úroveň 827 eur

Priemerná mesačná mzda v roku 2015 dosiahla v potravinárskom priemysle SR úroveň 827 eur. Oproti roku 2014 to predstavuje zvýšenie o 3,3 %. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal vlani pri výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových, kde sa priemerná mesačná mzda medziročne zvýšila o 10,3 % na sumu 661 eur.
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle dosiahli v roku 2015 zamestnanci pri spracovaní a konzervovaní rýb a výrobe rybích produktov 828 eur, zamestnanci pri výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov 915 eur, pri úprave a spracovaní mlieka 926 eur, pri výrobe hotových krmív 1065 eur, pri výrobe a konzervovaní hydiny 828 eur, pri výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 924 eur, pri ostatnej potravinárskej výrobe 1011 eur, pri výrobe piva a sladu 1435 eur a pri stáčaní prírodnej minerálnej vody a výrobe nealko nápojov 1088 eur.
Najvyššia priemerná mesačná mzda sa v minulom roku dosiahla pri výrobe piva a sladu 1435 eur a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych, okrem trvanlivých výrobkov vo výške 620 eur.
Podľa SPKK v roku 2015 pracovalo v slovenskom potravinárskom priemysle 29.814 zamestnancov. Oproti roku 2014 sa ich stav zvýšil o 347 zamestnancov, čo predstavuje 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy