V ekonomike USA vo februári pribudlo 242 tisíc miest

Ekonómovia prognózovali, že v americkom hospodárstve sa vo februári vytvorí 190 tis. nových pracovných pozícií. Miera nezamestnanosti sa nezmenila a zostala na osemročnom minime 4,9 %.

Tvorba nových pracovných miest v americkej ekonomike sa vo februári zrýchlila, čo sa považuje sa jasný znak sily trhu práce, ktorý umožní centrálnej banke krajiny v tomto roku postupne zvyšovať úroky. V ekonomike USA bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac vzniklo 242 tis. nových pracovných pozícií. Informovalo tom v piatok americké ministerstvo práce. Miera nezamestnanosti sa nezmenila a zostala na osemročnom minime 4,9 %. V decembri a januári vzniklo o 30 tis. pracovných miest viac, ako sa pôvodne odhadovalo.

„Je to najlepšia správa, akú mohol Federálny rezervný systém očakávať pred svojím zasadaním. Keďže tvorba miest sa opäť zrýchľuje, môžete si byť istí, že zvýšenie úrokov je veľmi blízko,“ povedal Chris Rupkey, hlavný ekonóm MUFG Union Bank v New Yorku. Ekonómovia prognózovali, že v americkom hospodárstve vo februári vznikne 190 tis. nových pracovných miest.

Tvorba pracovných miest bola minulý mesiac takmer rovnomerná, hoci sa nedarilo priemyselnému a ťažobnému sektoru. Odvetvie služieb vo februári vytvorilo 245 tis. nových miest. V ťažobnom odvetví sa však 18 tis. pozícií zrušilo a priemysel stratil 16 tis. pracovných miest. Americké stavebníctvo zvýšilo počet pracovníkov o 19 tis. a vláda zväčšila počet zamestnancov o 12 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy