Čistý zisk OTP Bank za 4. kvartál dosiahol 26,7 mld. forintov

Analytici očakávali, že banka vykáže kvartálny zisk 17,23 mld. HUF.

Maďarská OTP Bank svojím ziskom za štvrtý kvartál prekonala očakávania analytikov. Zisk nečakane podporili legislatívne zmeny v Maďarsku a pozitívny daňový efekt na Ukrajine. Banka v piatok informovala, že za október až december dosiahla čistý zisk 26,7 mld. forintov (HUF) po strate 3,7 mld. HUF v treťom štvrťroku. Maďarské legislatívne zmeny v oblasti zmlúv o spotrebných úveroch viedli k jednorazovému zvýšeniu zisku o 7,6 mld. HUF a daňový efekt z odpisov na Ukrajine dosiahol sumu 4 mld. HUF.

Analytici, ktorí nepredvídali tieto jednorazové položky, očakávali, že OTP Bank vykáže kvartálny zisk 17,23 mld. HUF. Podnikanie banky v Rusku a na Ukrajine naďalej ťahalo jej výsledky nadol. V Maďarsku a Bulharsku banka vlani dosiahla kumulatívny zisk 176 mld. HUF, ale v Rusku a na Ukrajine evidovala stratu 55 mld. HUF. OTP Bank ďalej uviedla, že vlani pociťovala zmenšovanie čistých úrokových marží, pričom objem úverov, ktoré poskytla, medziročne klesol o 7 %, ale objem vkladov stúpol o 5 %.

OTP Banka Slovensko je súčasťou finančnej skupiny OTP Group s pôsobnosťou na slovenskom bankovom trhu od roku 2002. Je univerzálnou bankou s portfóliom produktov a služieb pre fyzické osoby, sektor malých a stredných firiem a právnické osoby.

(1 EUR = 308,94 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy