Nemecký stavebný sektor vo februári výrazne vzrástol

Nemecký stavebný sektor rástol vo februári najrýchlejšie za takmer 5 rokov. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky prieskumu agentúry Markit Economics.
Podľa najnovších údajov Markit sa index nákupných manažérov (PMI) z nemeckého stavebného sektora vo februári vyšplhal na 59,6 bodu a dosiahol najvyššiu úroveň od marca 2011. Hodnota indexu sa tak pohybuje vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu.
Motorom februárového rastu PMI bolo výrazné zvýšenie aktivity v sektore rezidenčných nehnuteľností, ale aj v oblasti komerčných a inžinierskych stavieb. Prispelo k tomu aj priaznivé počasie. Stavebné firmy vďaka rozbehnutým projektom viac míňali na nákup materiálov a prijali najviac nových ľudí v histórii štatistík pre február, keď chladné počasie zvyčajne bráni stavbárom v ich aktivitách.
To je dobrá správa pre nemeckú ekonomiku, naznačuje totiž, že situácia na trhu práce sa ďalej zlepšuje. Domácnosti by tak vďaka klesajúcej nezamestnanosti mohli svojimi výdavkami výraznejšie podporiť rast hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy