Prísnejšia regulácia: Ako druhý najbohatší muž sveta prišiel o miliardy

, quartz Foto: SITA/AP

Carlos Slim je mexický telekomunikačný magnát, ktorý bol kedysi najbohatším mužom sveta, dnes je ale podľa aktuálneho rebríčka časopisu Forbes už len na štvrtom mieste.

Slim, syn libanonských prisťahovalcov, má aktíva v hodnote asi 50 miliárd dolárov. Od minulého roka stratil neuveriteľných 27,1 miliárd, v tom čase bol svetovou dvojkou, hneď za Billom Gatesom. Slim je teda tohtoročný najväčší smoliar na zozname miliardárov.

Za prepad môže čiastočne poďakovať antitrustovým telekomunikačným predpisom v Mexiku. Akcie americkej Móvil, jeho firmy na poskytovanie bezdrôtových služieb, klesli od začiatku roka 2015, kedy mexická vláda začala presadzovať zákony na zvýšenie konkurencie medzi poskytovateľmi telekomunikačných služieb, o 18 %. Posilňujúci dolár a pokles v Brazílii, čo je ďalší veľký trh pre spoločnosť, situáciu ešte zhoršili.

Hoci América Móvil pôsobí aj v  iných krajinách Latinskej Ameriky a USA, Mexiko predstavuje asi 40 % jeho zisku pred odpočítaním úrokov, daní, odpisov a amortizácie. Tvrdí to najnovšia finančná správa spoločnosti. Jej čistý zisk vlani medziročne klesol o 24 % na 35 miliárd pesos (1,96 miliardy dolárov).

Po celé roky riadil América Móvil a jeho predchodcovia mexický telefónny trh, čo predstavuje veľký podiel Slimovho značného imania. Slim je tiež najväčším akcionárom New York Times, a väčšinový vlastník spoločnosti Grupo Carso, konglomerátu, ktorý zahŕňa veľkú stavebnú firmu a jeden z najznámejších mexických obchodných domov (odkaz v španielčine).

América Móvil, jeden z najväčších poskytovateľov mobilných služieb v Latinskej Amerike, zostáva v Mexiku dominantným hráčom. Podľa mexických telekomunikačných regulátorov ovláda od septembra 2015 68 % tamojšieho trhu.

Nové pravidlá však urýchlili cenovú vojnu. Mexický trh sa otvoril aj pre spoločnosti, ako je AT&T. Od América Móvil sa vyžaduje, aby dovolila konkurentom použiť svoje siete bez poplatkov a nariaďuje bezplatné diaľkové hovory. To bezpochyby vyvolá tlak na ziskové marže.

Najviac vďaka regulácii odvetvia získajú mexickí spotrebitelia, ceny za mobilné telefonovanie v roku 2015 klesli oproti predchádzajúcemu roku o 17 %, tvrdí mexický Národného ústavu štatistiky a geografie.

Súvisiace články

Aktuálne správy