Ekonomika Brazílie klesla v roku 2015 najvýraznejšie za posledných 25 rokov

Ekonomika Brazílie klesla aj v závere minulého roka, v dôsledku čoho za celý rok 2015 zaznamenala najväčší pokles za posledných 25 rokov. Podniky výrazne obmedzili svoje investičné plány a prepustili viac než 1,5 milióna ľudí. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili predbežné údaje brazílskeho štatistického úradu IBGE. Brazílii tak hrozí najdlhšia a najhlbšia recesia, akú krajina doteraz evidovala.
Hrubý domáci produkt (HDP) Brazílie klesol vo 4. kvartáli medzištvrťročne o 1,4 %, čo predstavuje medzikvartálny pokles už štvrtý štvrťrok po sebe. Výsledok je mierne lepší, než očakávali analytici, ktorí počítali s poklesom až o 1,6 %. Naposledy však ekonomika vzrástla medzištvrťročne vo 4. kvartáli roka 2014, aj to len minimálne o 0,1 %. Medziročne klesla ekonomika vo 4. štvrťroku 2015 o 5,9 %.
Za celý minulý rok zaznamenala brazílska ekonomika pokles o 3,8 %, čo predstavuje najväčší celoročný pokles HDP od roku 1990. Ekonomiku v minulom roku do veľkej miery poškodil najväčší štrajk v ropnom sektore za posledných 20 rokov. Hospodárstvo, ktoré už oslabila politická kríza, rastúca inflácia a prudký pokles cien komodít, ešte viac poškodilo pretrhnutie kalových nádrží pri bani na železnú rudu.
Očakáva sa, že recesia bude pokračovať aj tento rok, pričom ekonómovia predpokladajú, že HDP klesne opäť o viac než 3 %. Ak sa nepriaznivé predpovede splnia, bude to najdlhšia a najhlbšia recesia od začatia evidovania príslušných záznamov v roku 1901.

Súvisiace články

Aktuálne správy