Slovenský maloobchod sa vyvíja horšie ako priemer EÚ

Januárové maloobchodné tržby v rámci celej Európskej únie medzimesačne vzrástli o 0,8 % a medziročne o 2,8 %, na Slovensku medzimesačne klesli o 1,1 % a medziročne posilnili iba o 0,5 %.

Sezónne upravený objem maloobchodných tržieb v eurozóne v januári medzimesačne stúpol o 0,4 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie posilnil o 0,8 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa kalendárne upravené januárové maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 2 % a v rámci celej EÚ vzrástli o 2,8 %. Vyplýva to z odhadov štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval vo štvrtok.

Slovenské maloobchodné tržby sa v porovnaní s priemerom za EÚ v januári medziročne aj medzimesačne vyvíjali horšie. Medziročne totiž stúpli iba o 0,5 % a medzimesačne oslabili o 1,1 %. Výraznejšie medzimesčne klesli iba v Luxembursku (-1,2 %). Na druhej najhoršej priečke bolo Slovensko spolu s Rakúskom, kde maloobchodné tržby tiež medzimesačne klesli o 1,1 %. Najsilnejší medzimesačný rast dosiahli Portugalsko (5,9 %), Poľsko (3,4 %) a Slovinsko (3 %).

Medziročne v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejší rast maloobchodných tržieb evidovali Rumunsko (15,6 %), Estónsko (8,9 %) a Poľsko (7,5 %). Medziročné oslabenie maloobchodu v januári nastalo v Belgicku (-2,2 %) a v Rakúsku (-0,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy