Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v januári vzrástli

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári vzrástli menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom boli najmä slabšie tržby z predaja potravín. Napriek tomu januárové výsledky prekonali odhady ekonómov. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnili Európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Presnejšie, maloobchodný predaj v regióne, ktorý zaviedol euro, sa po očistení od sezónnych vplyvov v januári 2016 zvýšil o 0,4 % v porovnaní s decembrom, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 0,6 %. Analytici však odhadovali, že obrat maloobchodníkov v euroregióne stúpne v januári len veľmi mierne, o 0,1 %.
V celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) maloobchodné tržby v januári vzrástli medzimesačne o 0,8 % po decembrovom zvýšení o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu maloobchodného predaja v eurozóne v januári mierne spomalilo na 2 % z decembrových 2,1 %. V celej únii stúpol obrat maloobchodníkov v prvom mesiaci roka o 2,8 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že tržby z predaja nepotravinárskych produktov v 19 štátoch, ktoré zaviedli euro, sa v januári zvýšili medzimesačne o 0,7 %, predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov stúpol o 0,5 % a tržby z palív vzrástli len o 0,1 %.
V celej EÚ stúpol januárový obrat maloobchodníkov z predaja nepotravinárskych produktov medzimesačne o 1,1 %, potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,7 % a z predaja palív o 0,5 %.
Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za január, maloobchodné tržby v medzimesačnom porovnaní najviac vzrástli v Portugalsku (5,9 %), Poľsku (3,4 %) a Slovinsku (3 %). Naopak, najviac sa znížili v Luxembursku (-1,2 %) a v Rakúsku a na Slovensku (zhodne o -1,1 %).
V medziročnom porovnaní sa januárové tržby z predaja nepotravinárskych produktov zvýšili v eurozóne o 3 % a v EÚ o 3,9 %, z toho predaj palív v regióne, ktorý platí eurom vzrástol o 0,3 % a v celej únii o 1,4 %, a tržby z potravín, nápojov a tabakových výrobkov stúpli o 1,4 % v menovej únii a o 2,1 % v celej EÚ.
Najstrmší medziročný nárast januárových tržieb zaznamenali Rumunsko (15,6 %), Estónsko (8,9 %) a Poľsko (7,5 %), zatiaľ čo ich najväčší pokles nahlásili Belgicko (-2,2 %) a Rakúsko (-0,5 %).
Na Slovensku januárové maloobchodné tržby medziročne vzrástli o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy