Nemecký súkromný sektor vo februári rástol

Zložený index nákupných manažérov v nemeckej ekonomike podľa finálnych údajov agentúry Markit klesol na 54,1 bodu z januárových 54,5 bodu. Zložený index PMI pre Francúzsko podľa osobitných údajov agentúry Markit vo februári klesol na 49,3 bodu z januárových 50,2 bodu

Aktivita v nemeckom súkromnom sektore vo februári rástla najpomalším tempom za päť mesiacov. Zložený index nákupných manažérov, ktorý mapuje aktivitu v službách aj spracovateľskom priemysle, klesol na 54,1 bodu z januárových 54,5 bodu. Vyplýva to z finálnych údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok agentúra Markit. Výsledok bol najslabší od septembra, ukazovateľ však pohodlne zotrval nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity od poklesu. Výrobné odvetvie a služby tvoria spolu viac ako dve tretiny aktivity v najväčšej európskej ekonomike. Sektor služieb zaznamenal mierne zlepšenie, keď nové objednávky pribúdali rýchlejším tempom a udržali sa na rekordných úrovniach. Spracovateľský priemysel vo februári naopak takmer stagnoval a zaznamenal 15-mesačné dno. Prieskumy podľa agentúry Markit zatiaľ naznačujú, že nemecká ekonomika tento rok porastie zhruba zhodným tempom ako vlani, kedy sa hrubý domáci produkt krajiny zväčšil o 1,7 %.

Zložený index PMI pre Francúzsko podľa osobitných údajov agentúry Markit vo februári klesol na 49,3 bodu z januárových 50,2 bodu. Pod hranicou 50 bodov sa ocitol prvýkrát od januára 2015. Index PMI pre sektor služieb klesol na 49,2 bodu z januárových 50,3 bodu. To naznačuje, že odvetvie sa zatiaľ úplne nespamätalo z následkov teroristických útokov v Paríži, ktoré si vlani v novembri vyžiadali 130 životov. Aktivitu v službách ťahali nadol slabšie nové objednávky. Prieskum tiež konštatoval nižšiu ochotu k míňaniu, a to medzi firmami aj spotrebiteľmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy