Rusko vo februári ponechalo ťažbu ropy na januárovej úrovni

Rusko vo februári ponechalo ťažbu ropy na januárovej úrovni 10,88 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je však takmer 30-ročné maximum. Vyplýva to z predbežných údajov ruského ministerstva energetiky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Februárové výsledky sú tak podľa Reuters prvým náznakom, že Rusko, ako sa zdá, dodržuje svoj záväzok z rokovaní s ostatnými producentmi ropy minulý mesiac v Doha o zmrazení ťažby na januárovej úrovni. Cieľom tohto opatrenia je podporiť ceny ropy, ktoré sa od júna 2014 prepadli až o 70 %.
Výsledok januárových rokovaní producentov čierneho zlata však sklamal tie štáty, ktoré dúfali, že sa dohodnú na znížení ťažby, aby naštartovali zdražovanie ropy. Rusko aj ostatní producenti totiž v januári vyprodukovali rekordný objem ropy, takže aj po februárovom zmrazení ťažby vyprodukovalo Rusko minulý mesiac v skutočnosti o 2 % viac ako vlani vo februári.
Po prepočte na tony vyťažilo Rusko vo februári celkovo 43,064 milióna ton ropy, čo je menej ako v januárových 46,006 milióna ton, ale február bol o dva dni kratší ako január.
Ruské ministerstvo energetiky zároveň uviedlo, že spoločnosť Rosnefť, najväčší producent ropy v Rusku, ponechala ťažbu vo februári na januárovej úrovni, zatiaľ čo ruská dvojka v tomto odvetví – Lukoil, objem produkcie vo februári medzimesačne znížila o 0,5 %.
Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela sa minulý mesiac streli v Doha a po skončení rokovaní oznámili, že sú pripravení zmraziť svoju produkciu na januárovej úrovni, ak tak urobia aj ostatní svetoví producenti. Ruský minister energetiky Alexander Novak v utorok (1. 3.) vyhlásil, že Rusko podporuje návrh na zmrazenie ťažby po celý tento rok.
Zdroje z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) však pre Reuters uviedli, že ropný kartel na svojom júnovom zasadaní s najväčšou pravdepodobnosťou ťažobné kvóty nezníži. Domnieva sa, že je priskoro na vyhodnotenie vplyvu rastúcej ťažby v Iráne na situáciu na ropných trhoch.
Tieto nemenované zdroje z OPEC dodali, že Saudská Arábia chce tiež otestovať odhodlanie Ruska zmraziť produkciu, kým pristúpi k ďalším krokom na podporu cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy