Nový zákon obmedzí prístup k údajom maďarskej centrálnej banky

Maďarský parlament v utorok schválil zákon, ktorý obmedzí prístup verejnosti k údajom o obchodných útvaroch a nadáciách vo vlastníctve centrálnej banky krajiny. Podľa nového zákona, prijatého vládnou stranou Fidesz s väčšinou v parlamente, bude maďarská centrálna banka môcť obmedziť údaje, ktoré musí zverejňovať na verejnú kontrolu. Ak sa preukáže, že zverejnenie údajov o spoločnostiach a nadáciách centrálnej banky môže poškodiť záujmy menovej alebo devízovej politiky banky, tak tieto údaje budú môcť byť utajené až na desať rokov. V plnom alebo čiastočnom vlastníctve centrálnej banky je napríklad šesť vzdelávacích nadácií, ako aj budapeštianska burza cenných papierov.

Národný úrad na ochranu údajov už predtým upozornil, že tento zákon je na viacerých miestach v rozpore s ústavou. „Zákon podrobne neuvádza,… ku ktorým údajom môže byť prístup obmedzený, a ku ktorým nie,“ povedal riaditeľ úradu Attila Peterfalvi. Opozícia v parlamente ostro vystúpila proti zákonu a obvinila stranu premiéra Orbána, že sa obmedzením verejnej kontroly pokúša zakryť korupciu.

Od roku 2010, kedy sa strana Fidesz premiéra Viktora Orbána dostala k moci, sa novelizovala ústava a vláda získala kontrolu nad štátnymi médiami a verejnými inštitúciami. Kritici tvrdia, že tieto zmeny narušili v Maďarsku systém demokratickej kontroly.

Súvisiace články

Aktuálne správy