Utorok v znamení PMI

V utorok dominujú ekonomickému kalendáru hodnoty Indexu nákupných manažérov najvýznamnejších svetových ekonomík. Confidence index monitorujúci aktuálne očakávania vedúcich predstaviteľov výrobných spoločností predpovedá budúci vývoj výrobnej aktivity sledovaných ekonomík. Hodnoty nad 50 indikujú rast ekonomickej aktivity.

Ako prvá publikovala hodnoty PMI vo výrobe Čína a zaznamenala mierne sklamanie. Februárová úroveň 49.0 je o štyri desatinky nižšia ako očakávania, ako aj hodnota z januára. Japonské PMI vyšlo o niečo lepšie, na úrovni 50.1. V porovnaní s januárovou hodnotou 50.2 ide o nepatrný pokles.

Európske ekonomiky dokážu udržať index nad úrovňou 50 bodov, niektoré však taktiež nedokázali naplniť očakávania. Španielsko zaznamenalo vo februári hodnotu 54.1 pri konsenze 54.5 b. Taliansko minulo očakávania len o jednu desatinu bodu, hodnotou PMI 52.2. Francúzsko zaznamenalo hodnotu indexu 50.2, tiež jednu desatinu pod očakávaniami. Pozitívne prekvapil nemecký index, hodnotou 50.5 pri konsenze 50.2. Britské PMI naopak sklamalo, februárová hodnota 50.8 je výrazne pod očakávanou úrovoňou 52.3.

K zverejnením údajom sa dnes ešte pripoja hodnoty z USA. PMI očakáva mierne zlepšenie na 51.2 bodu (v januári 51.0), dôležitejší index ISM očakáva hodnotu 48.5, mierne zlepšenie oproti januárovým 48.2.

Vývoj Indexu PMI vo výrobe Nemecka (biela), Číny (žltá) a USA (zelená).

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy