Ako sa rozhodnúť, ak je predmetom dedičstva aj dlh

, KRUK Foto: thinkstock

Ak sa predmetom dedičstva stanú dlhy, potomkovia sa môžu ocitnúť vo veľmi ťažkej finančnej situácii, z ktorej je zložité nájsť cestu von. Podľa interných štatistík spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika predstavuje priemerná výška dlhu v dedičskom konaní 1300 eur.

Ľudia si často požičiavajú peniaze bez toho,  aby reálne zhodnotili svoju skutočnú finančnú situáciu a schopnosť dlhy splatiť. Neberú do úvahy, aký môžu mať pôžičky vplyv na nich a najmä na ich príbuzných. Potomkovia sa tak môžu vďaka neplánovaným pôžičkám svojich rodičov dostať do zložitých finančných problémov.

Podľa aktuálnej právnej úpravy majú dedičia dve možnosti, ako sa v dedičskom konaní zachovať. Môžu ho buď prijať ako celok, vrátane majetku i dlhov, alebo dlhy nezdediť tým, že celé dedičstvo odmietnu.

V prípade prijatia dedičstva dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa (zosnulého) do výšky nadobudnutého dedičstva. Osobitný režim platí pre dediča, ktorý sa sám nachádza v konkurznom konaní. Právna úprava ho obmedzuje a nedovoľuje mu odmietnuť dedičstvo vtedy, keď aktíva prevyšujú pasíva.

„Pomerne často sa stretávame s prípadmi, kedy pozostalí hradí dlhy za zosnulých. Rodina sa snaží zachovať dobré meno a dlh za zosnulého spláca, hoci zákon dáva možnosť odmietnuť dedičstvo. Ľudia sa tak snaží očistiť svoje meno aj meno zosnulého a nedopustia, aby dlhy vrhali zlé svetlo na rodinu," hovorí JUDr. Jiří Šmída, právny zástupca spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika. „Zaznamenávame tiež prípady, keď zadlžená osoba v dedičskom konaní nadobudne majetok, ktorý neskôr speňaží a využije na úhradu svojich dlhov. Dedičstvo sa v tomto prípade stáva lukratívnou možnosťou, ako dlh alebo jeho časť splatiť."

Dlhy sú niekedy nevyhnutné

Nie vždy je možné sa dlhom vyhnúť. V prípade, že sme nútení vziať si pôžičku alebo úver, je dôležité sa s nimi náležite a čo najrýchlejšie vysporiadať, eventuálne sa zabezpečiť pre prípad neschopnosti splácať. Prieskumy spoločnosti KRUK ukazujú, že ľudia sa najčastejšie dostávajú do finančných problémov
– vďaka nezamestnanosti či strate zamestnania (61 %),
– neuváženým výdavkom a investíciám (34 %),
– hazardu, drogám a alkoholu (26 %),
– rozhadzovačnosti (22 %),
– kvôli nedostatočnému finančnému vzdelaniu (21 %).

Zo zložitej finančnej situácie sa snaží nájsť východisko najčastejšie hľadaním novej práce 67 % opýtaných, znížením domácich výdavkov (44 %), pôžičkou od príbuzných či priateľov (21 %) a presťahovaním sa do lacnejšieho bytu (13 %).

„Dlh zdedí podľa interných štatistík spoločnosti KRUK len malé percento klientov. Napriek tomu tieto prípady existujú. Ak sa dostaneme do dlhov, je dôležité najprv zhodnotiť našu situáciu, teda aký veľký dlh máme a dokedy ho máme uhradiť. Následne by sme mali čo najrýchlejšie kontaktovať veriteľa a dohodnúť si s ním spôsob úhrady dlhu. Najdôležitejšie je pamätať na to, že sa netreba báť a kontaktovať veriteľa. Neraz je ponúknutá možnosť splatiť dlhy v splátkach podľa finančných možností. Posledným krokom je úhrada dohodnutých splátok. Pre získanie finančných prostriedkov na ich úhradu by sme mali obmedziť vynakladanie financií na akékoľvek zbytočné výdavky a hľadať zdroje dodatočných príjmov – napr. druhé zamestnanie alebo predaj nepoužívaných vecí v domácnosti," dopĺňa Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK.

Súvisiace články

Aktuálne správy