TTIP chcú uzavrieť do konca roka: Európa a USA už píšu text obchodnej dohody

, E15 Foto: SITA/AP

Obchodná a investičná dohoda medzi Európskou úniou a USA (TTIP) bude hotová ešte tento rok, sľubujú vyjednávači oboch strán. Po dvanástom rokovacom kole, ktoré sa skončilo v piatok, sa do leta odohrajú ešte ďalšie dve.

"Do letnej prestávky budeme mať konsolidované texty. Na jeseň si necháme len tie najťažšie otázky," odhalil strtatégiu hlavný európsky vyjednávač Ignacio García Bercero.

Američania chcú prelomovú dohodu dokončiť ešte za vlády prezidenta Baracka Obamu. "Nebude to ale za cenu, že by sme mali len povrchnú zmluvu," ubezpečuje americký vyjednávač Dan Mullaney. Obama príde v apríli do Nemecka, kde bude o obchodnej a investičnej dohode rokovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Až teraz sa únia a USA púšťajú do oblastí, ktorá budí najväčší záujem verejnosti.

Prvýkrát bola na stole ochrana investorov pred zásahmi štátov do ich biznisu. Únia pod tlakom kritikov klasických arbitráží prišla s návrhom na zriadenie stáleho medzinárodného investičného súdu a odvolacieho súdu. Klasické arbitráže by sa mali stať minulosťou. "Rozumieme európskym obavám. Teraz sa snažíme pochopiť ciele, ktoré európsky návrh sleduje," komentoval rokovania Mullaney.

Ignacio García Bercero (vľavo) a jeho americký náprotivok, vyjednávač Dan Mullaney
Tento týždeň si vyjednávači prvýkrát vymenia návrhy, ako upraviť pravidlá pre prístup k verejným zákazkám. Lenže investičný súd sa už dočkal silnej kritiky zo samotnej únie. Európska asociácia sudcov spochybňuje právomoc EÚ takýto systém zaviesť. Vplyvná nemecká asociácia sudcov a žalobcov investičný súd priamo odmietla. Sudcovia tak nahrávajú časti európskych politikov a neziskovým organizáciám, ktoré tvrdia, že investori žiadny špeciálny nástroj pre svoju ochranu nepotrebujú. Podľa nich rovnakú funkciu plnia aj národné súdy.

Tento týždeň si vyjednávači prvýkrát vymenia textové návrhy, ako upraviť pravidlá pre prístup k verejným zákazkám. Európania sa sťažujú, že k verejným tendrom v USA sa kvôli preferenciu amerických výrobcov európske firmy nemôžu dostať.

Európa zatiaľ stále nemá jasno, akú právnu formu nakoniec dohoda bude mať. Európska komisia zatiaľ presadzuje názor, že ju nakoniec bude musieť schváliť Európsky parlament a Rada Európskej únie. Francúzsko však teraz zopakovalo, že text musí prejsť aj národnými parlamentmi. Komisia sľúbila, že do niekoľkých týždňov príde s analýzou, ktorá určí spôsob schvaľovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy