Nemecký súkromný sektor vo februári spomalil rast

Zložený index nákupných manažérov podľa predbežných údajov agentúry Markit klesol na 53,8 bodu z januárových 54,5 bodu

Nemecký súkromný sektor vo februári druhý mesiac v rade spomalil tempo rastu. Zložený index nákupných manažérov (PMI) mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách klesol na 53,8 bodu z januárových 54,5 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa však udržal 34. mesiac v rade. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Markit. Spracovateľské odvetvie a služby tvoria spolu viac ako dve tretiny výkonu na najväčšej európskej ekonomiky.

Vedľajší index pre spracovateľský priemysel klesol na 50,2 bodu z januárových 52,3 bodu. K spomaleniu prispel slabší zahraničný dopyt, keď exportné objednávky takmer stagnovali. To signalizuje, že najväčšia európska ekonomika pociťuje dopady spomalenia na rozvíjajúcich sa trhoch. V službách príslušný index PMI vzrástol na 55,1 bodu z januárových 55 bodov. Pracovné miesta nemeckom v súkromnom sektore vo februári celkovo pribúdali najpomalším tempom za viac ako rok, keď počty zamestnancov v spracovateľskom priemysle prvýkrát za rok a pol klesli. Výsledky prieskumu podľa agentúry Markit naznačujú, že nemecká ekonomika v prvom kvartáli posilní o 0,3 %.

Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore vo februári prvýkrát za viac ako rok klesla. Zložený februárový index nákupných manažérov (PMI) podľa predbežných údajov agentúry Markit oslabil na 49,8 bodu a pod hranicou 50 bodov sa ocitol prvýkrát za 12 mesiacov. Sektor služieb, kam patria aj reštaurácie a ubytovacie zariadenia, stále pociťujú negatívne dopady teroristických útokov v Paríži, ktoré si v novembri vyžiadali 130 životov. Príslušný index PMI klesol na 50,3 bodu. Spracovateľský priemysel profitoval z nižších cien komodít vrátane ropy a ocele. Agentúra Markit však očakáva, že slabý dopyt pretrvá medzi spotrebiteľmi aj v podnikateľskej sfére.

Súvisiace články

Aktuálne správy