Dohoda o zmrazení ťažby ropy závisí od Iránu

Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela sú ochotné zmraziť ťažbu na úrovni z januára tohto roka, ale dohoda závisí od výsledku rokovaní s Iránom, keďže Teherán chce opätovne získať trhový podiel, ktorý stratil počas zahraničných sankcií

Rokovania medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruskom o zmrazení ťažby ropy na úrovni z januára tohto roka budú pokračovať. Venezuelský minister ropného priemyslu Eulogio Del Pino uviedol, že ďalšie rozhovory sa uskutočnia s Irakom a Iránom v stredu v Teheráne. Zmraziť produkciu sú ochotné štyri krajiny, a to Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela. Dohoda je však podmienená pripojením sa iných krajín.

Irán, ktorý je členom OPEC-u, hovorí, že ťažbu v najbližších mesiacoch zvýši, keďže chce opätovne získať trhový podiel, ktorý stratil po rokoch zahraničných sankcií. „Naša situácia je úplne odlišná od tých krajín, ktoré v posledných rokoch produkovali na vysokých úrovniach,“ povedal pre agentúru Reuters vysokopostavený zdroj oboznámený s uvažovaním Iránu.

Avšak dva neiránske zdroje pre Reuters uviedli, že Teheránu sa pravdepodobne ponúknu špeciálne podmienky. „Irán sa vracia na trh a musí sa mu predložiť špeciálna možnosť,“ povedal jeden zo zdrojov. Cena ropy po správe o rokovaní ropných krajín najprv stúpla na úroveň 35,55 USD za barel, ale neskôr zisky okresala a obchodovala sa pod hranicou 34 USD za barel.

(1 EUR = 1,118 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy