Nórska ekonomika vzrástla v roku 2015 najslabšie za šesť rokov

Nórska ekonomika zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka pokles o vyše percento, čo je najhorší výsledok za viac než tri roky. Príčinou je nepriaznivý vývoj v energetickom sektore, ktorý dopláca na nízke ceny ropy a plynu. V dôsledku toho sa zvyšuje prepúšťanie a zatváranie podnikov. Za celý rok hrubý domáci produkt (HDP) Nórska vzrástol, no tempo rastu bolo najslabšie za posledných šesť rokov. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Ako uviedol nórsky štatistický úrad, vo 4. kvartáli klesla nórska ekonomika medzikvartálne o 1,2 %. Ekonómovia počítali s poklesom len o 0,4 %. Je to prvý medzikvartálny pokles ekonomiky za viac než dva roky a najväčší od 3. štvrťroka 2012.
V prípade nezapočítania ropného, plynárenského a lodného sektora dosiahla nórska ekonomika vo 4. kvartáli rast o 0,1 %. To predstavuje mierne zlepšenie po nulovom raste v predchádzajúcom štvrťroku, ktorý bol revidovaný smerom nadol, keď pôvodne sa udávalo, že rast dosiahol 0,2 %.
Za celý rok 2015 dosiahla ekonomika bez započítania ropného, plynárenského a lodného sektora rast len na úrovni 1 %. To bolo najslabšie tempo rastu od roku 2009. Centrálna banka počítala s rastom o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy