Britská medziročná inflácia v januári na 12-mesačnom maxime

Medziročná inflácia v krajine vzrástla na úroveň 0,3 %, čiže sa dostala najvyššie od januára 2015.

Britská medziročná inflácia v januári posilnila na 12-mesačné maximum, čo poskytlo signály, že rast cien sa pravdepodobne odráža od rekordného minima v roku 2015. Štatistický úrad Veľkej Británie ONS v utorok informoval, že spotrebiteľské ceny v januári oproti decembru klesli o 0,8 %, čo odzrkadlilo povianočné zľavy. Medziročná inflácia však vzrástla na úroveň 0,3 %, čiže sa dostala najvyššie od januára 2015. Tento vývoj je v súlade s očakávaniami analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters.
Podľa štatistického úradu januárové posilnenie britskej medziročnej inflácie je výsledkom menej výrazného zlacnenia cien potravín a palív ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Zároveň mierne stúpli ceny odevov. Jadrová inflácia v krajine, ktorá nezahŕňa ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, oslabila menej, ako sa čakalo, a to na úroveň 1,2 %. Ceny britských výrobcov v januári medziročne klesli o 1 %, analytici predpovedali ich oslabenie o 0,9 %.

Medziročná inflácia vo Veľkej Británii je už dva roky pod hranicou 2 %, ktorú centrálna banka krajiny považuje za želanú úroveň. Bank of England tento mesiac uviedla, že inflácia bude celý rok nižšia ako 1 % a na želanú úroveň sa nedostane do roku 2018. Dôvodom je globálny pokles cien ropy a slabý rast miezd.

Súvisiace články

Aktuálne správy