Ako prežiť v boji proti medveďovi: Ponaučenia z filmu Revenant platia aj pre investorov na trhu

, Fortune Foto: SITA

Oficiálne sa hovorí o medveďom trhu, keď prepad dosiahne 20 % pokles z predchádzajúcich maxím. Keď sa objavia správy o medveďom trende na stránkach finančných médií, tí, čo sa snažia ťažiť z poklesov vyrážajú na veľké nákupy. Dnes tu máme trend, ktorý investorov zaskočil rovnako nepripravených ako skúseného lovca Hugha Glassa vo filme Revenant- Zmŕtvychvstanie.

Trhový sentiment sa zmenil zo dňa na deň. Tak rýchlo, že sa ani experti zatiaľ nedokázali pomenovať pravú príčinu takéhoto obratu. Či za to môže spomalenie v Číne, alebo kolaps trhu s ropou, príliš vysoké ocenenie akcií alebo prvé zvýšenie sadzieb Fedu, nie je v širších súvislostiach až tak podstatné. Pravdou ale je, že na to, aby sa sformoval medvedí trend, je v skutočnosti potrebný minimálne jeden rok. Dobrou správou je, že súčasný medvedí trh nie je zatiaľ sprevádzaný recesiou. Je stále možné, že ide stále len o cyklický medvedí trh, ktorý nebude mať silu pochovať dlhodobý trh býčí.

Ak sa pozrieme na rok 1984, v tom čase sa udialo niečo podobné. Ropný sektor zasiahol kolaps, dochádzalo k jednému bankrotu za druhým. Trh bol kvôli tomu pod tlakom od januára do júna. Stalo sa tak dva roky po tom, čo investori oslavovali nové maximá. Na dno trh dosadol až v lete a dostal sa dosť hlboko na to, aby sa otvoril priestor k opätovnému rastu a mohol odštartovať silný býčí trh 80. rokov. Dokonca bez oživenia cien väčšiny komodít.

Vieme však, že história sa nikdy doslova neopakuje, preto aj medzi rokom 1984 a súčasnosťou dokážeme nájsť rozdiely, napríklad v demografických parametroch, daňovej politike alebo postavení Fedu. Pre investorov ale platia stále tie isté zásady. Cieľom je budovať také portfólio, ktoré ustojí akékoľvek trhové podmienky, a nevsádzať na jeden špecifický výsledok.

Ak ste videli Leonarda Di Capria v úlohe lovca Hugha Glassa, ľahšie sa vám budú vytvárať paralely. Podobne by ste sa mali pri medveďom trhu správať ako investor aj vy.

1. Nikam sa neschováte
Glass nebol v divočine nikdy úplne v bezpečí. Ani keď našiel jaskyňu, v ktorej si mohol rozložiť oheň a stráviť relatívne pokojnú noc, alebo keď sa mu podarilo uloviť rybu aby zažehnal kŕče od hladu. Nádej vždy končila novým sklamaním a ešte nebezpečnejšími prekážkami. Keď svetová ekonomika ochladne a na trhy zaútočia medvede, poskytujú spravidla "bezpečný prístav" štátne dlhopisy a hotovosť. Na zlato sa nespoliehajte. Všetci tí, čo ho ako zabezpečenie proti trhovej búrke draho nakupovali, zistia, že na základe posledného vývoja je zrejmé, že na súčasnú trhovú volatilitu príliš nefunguje. Dobre z porovnania nevychádza ani väčšina dlhopisových investícií na ktoré sa vzhľadom k dramatickému nárastu cien dnes pozerá ako na akcie. Korporátne dlhopisy investičného stupňa si len ťažko udržujú hodnotu vo vzťahu k špekulatívnym dlhopisom. Výkonnosť dlhopisových fondov je žalostná a silne koreluje s vývojom akciových investícií.

2. Nádej umiera ako prvá
Rally na medvedích trhoch sú krátke, intenzívne a nevyspytateľné. Sú zradným protitrendovým fenoménom, ktorý nachytá takmer každého, kto poľaví v pozornosti. Obvykle sa dostavujú v momentoch najväčšej beznádeje. Keď Glassa po útoku medveďa našli ostatní lovci, ošetrili ho a dali na provizórne lôžko. Jeho nádej na prežitie sa tým značne zvýšila. Všetko ale pôsobilo sľubne len do vtedy, než sa ho lovec, ktorý na neho mal dohliadať, pokúsil najskôr zabiť a následne pochovať zaživa.

Rally na medveďom trhu miznú rovnako rýchlo, ako sa objavujú, a končia s horším výsledkom ako začali. Kým nové maximá nepotvrdí ostatné relatívne silné indikátory alebo trhové ukazovatele, je potrebné brať krátkodobé zlepšenie sentimentu s nadhľadom.

3. Zachráňte si holý život!
Keď je vo filme osada lovcov kožušín prvýkrát napadnutá indiánskym kmeňom, už je divákovi zrejmé, že prestáva ísť o bežnú obchodnú výpravu. Zrazu má misia jediný cieľ, zachrániť si holý život. Cesta náročným terénom neumožňuje niesť čokoľvek navyše, preto sú lovci nútení nechať cenné kožušiny v lesoch, len aby mohli uniknúť smrti. Mnoho investorov sa tešilo pri spočítavaní astronomických ziskov zo silnej rally po finančnej kríze. Keď ale trhové opraty prevezme medveď, nie je už racionálne lipnúť na príliš rizikových investíciách alebo pozíciách na páku. Rozumnejšou stratégiou je redukovať straty.

4. Niet času na mudrovanie
Nikto nevie, ako tvrdé bude pristátie Číny, kde je dno trhu s ropou alebo kedy sa sentiment definitívne otočí a odštartuje nová dlhodobá rally. Nikto nedokáže presne odhadnúť negatívny dopad kombinácie faktorov na ekonomiku alebo zisky v rámci indexu S&P 500. Trh dáva príliš veľa falošných signálov, preto sa môže stať, že dnes najhlasnejší prognostici budú zajtra považovaní za bláznov. Ani Glass zo seba nedostal počas celého svojho "pochodu smrti" viac ako päť alebo šesť viet. Slová bola zbytočné, kým sa nedostal do cieľa.

5. Buďte nenápadní
"Ak chceš prežiť, zostaň potichu!" Týmito slovami varoval svojho syna Glass. Síce ani táto rada nakoniec úbohému Hawkovi život nezachránila, niektorým investorom by ale pomôcť mohla. Netreba silno búchať do stola kvôli každému neúspechu, ani oslavovať čiastkové víťazstvá. Keď do svojho osobného investovania zapojíte kolektív, stanete sa rukojemníkmi pozícií. Obmedzí to vašu flexibilitu, s akou sa musíte prispôsobovať meniacim sa okolnostiam. Buďte nenápadní a prijmite rozhodnutia pre zdravie portfólia, nie pre zviditeľnenie svojej osobnosti.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy