Firmy spolupracujúce s EK by mohli dostať nižšie pokuty

Spoločnosti, ktoré priznajú, že porušovali protimonopolné pravidlá by mohli dostávať nižšie pokuty, čo by malo zrýchliť uzatváranie jednotlivých prípadov

Spoločnosti, ktoré priznajú, že porušovali pravidlá, by mohli platiť nižšiu pokutu. To by pomohlo zrýchliť vyšetrovanie v oblasti porušovania princípov hospodárskej súťaže. V pondelok to uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Európskej komisii (EK) zvyčajne trvá niekoľko rokov, kým prípady uzavrie. Podľa kritikov to nepomáha ani spotrebiteľom a ani konkurenčným firmám.

Napríklad vyšetrovanie údajného zneužitia dominantného postavenia zo strany spoločnosti Google trvá šesť rokov, rovnako šesť rokov je nevyriešený prípad spoločnosti Gazprom. „Mali by sme odmeniť firmy, ktoré priznajú, že porušili zákon, špeciálne v prípade, keď prídu s nápravou, ktorá zlepší konkurenciu na trhu, prípadne vtedy, keď dobrovoľne poskytnú dôkazy,“ povedala komisárka.

„Čím skôr budeme schopní objasniť prípad a uzavrieť ho, tým skôr obnovíme konkurenciu a zákazníci budú menej poškodení. Aby sme tento výsledok dosiahli, myslím, že stojí za to znížiť pokutu,“ dodala. Podľa jej slov by pokuta mohla byť nižšia o viac ako 10 %, konkrétna výška závisí od miery spolupráce.

Súvisiace články

Aktuálne správy