Inflácia v eurozóne sa v januári zrýchlila na 0,4 %

Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v januári zrýchlil. Informovali o tom agentúry APA a RTTNews a európsky štatistický úrad Eurostat.
Medziročná miera inflácie vzrástla v januári 2016 na 0,4 % z 0,2 % v decembri, uviedol vo svojom prvom odhade Eurostat.
Tempo rastu cien zostalo mierne z dôvodu pokračujúceho zlacňovania energií. Napriek tomu je januárová inflácia najvyššia od októbra 2014, keď dosiahla takisto 0,4 %. Bolo to už štvrté zvýšenie cien po sebe a jeho tempo bol v súlade s očakávaniami analytikov.
Tempo rastu cien tak naďalej zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Cenovú stabilitu zaručuje ECB pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvoma percentami.
Jadrová inflácia bez započítania cien energií, potravín, alkoholu a tabaku sa v januári zvýšila na 1 % z 0,9 % v decembri.
Spomedzi jednotlivých komponentov najprudšie vzrástli ceny v januári v službách (o 1,2 % po 1,1 % v decembri), za ktorými nasledujú potraviny, alkohol a tabak (1,1 % po 1,2 %), priemyselné tovary mimo energií (0,7 % po 0,5 %). Ceny energií v januári medziročne padli o 5,3 % po 5,8-% poklese v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy