Z čoho všetkého sa dajú vytrieskať peniaze: El Chapo ako značka pre diktafóny, či vianočné ozdoby

, quartz Foto:TASR;grab YT/Vlog del Licenciado

Nedávne opätovné zadržanie Joaquína "El Chapo" Guzmána Loera vyústilo do záplavy tovaru inšpirovaného neslávne známym drogovým šéfom. Ale kupujúci by mal byť na pozore: väčšina z toho je ilegálna. Len málo ľudí má právo oficiálne použiť značku "El Chapo" na trhu.

Medzi nimi je aj žena, ktorá je presvedčená, že je dcérou Guzmána. Zaregistrovala si niekoľko ochranných známok na mexickom inštitúte priemyselného vlastníctva (v španielčine IMPI), čo ju oprávňuje používať prezývku šéfa drogového kartelu pre označenie rôzneho tovaru. Patria sem šperky, hodinky, zvieracie kože… ale aj vianočné ozdoby.

Dnes je ideálny čas na profitovanie z týchto ochranných známok. Dopyt stúpa aj po výrobkoch, ktoré nie sú úmyselne spojené s Guzmánom. Spoločnosť, ktorá je vyrobila psychedelickú košeľu, ktorú mal  El Chapo počas stretnutia so Seanom Pennom, sa topí v objednávkach.

V roku 2010, Alejandrina Gisselle Guzmán Salazar, údajná dcéra El Chapa, (rovnako ako to platí pre mnoho ďalších vecí drogového magnáta, o presnom počte a totožnosti jeho potomkov sa vedú spory), podala tucet návrhov na ochranné známky pre rôzne názvy s ním spojených. Označenia ako napríklad "Guzmán" boli zamietnuté, lebo udelenie, ako napísal IMPI vo svojom odmietnutí, by bolo proti "etike a dobrým mravom" vzhľadom ku statusu El Chapa, sťaby utečenca pred spravodlivosťou.

Mexiko dodržiava medzinárodné štandardy klasifikácie, udeľuje ochranné známky pre široký okruh tovaru. Je ale ťažké predpovedať, na čo sa presne merchandising stratégia Guzmánovej dcéry chce zamerať. Jedna z jej ochranných známok je udelená pre kožený tovar, tak pravú kožu, ako aj umelú. Zvieracie kože, biče, dáždniky či slnečníky, vychádzkové palice, aj konské sedlá. Ďalšie zahŕňa drahé kovy, drahé kamene, šperky a hodinky. Väčšinou teda luxusný tovar, ktorý by mohol pokryť masívny dopyt fanúšikov narkokultúry.

Ani ďalšie známky nie sú o veľa menej bizarné, udelená sú pre hračky, hry, vybavenie telocvične, a vyššie uvedené vianočné ozdoby. Zatiaľ čo druhá obsahuje reklamné služby, riadenie obchodnej činnosti, a kancelárske práce. Možno niekomu nevyvolá na tvári úsmev taká El Chapo Consulting. Nie je jasné ani to, či sa vôbec nejaký tovar s využitím značky vôbec dostane na trh. Ich platnosť sa skončí v roku 2020.

Ale sú tu aj traja ďalší ľudia, ktorí si podali žiadosť už dávnejšie a majú oprávnenie od IMPI na používanie názvu El Chapo, okrem iného pre oblečenie, klobúky a topánky, pre vzdelávacie, športové a kultúrne aktivity. Záber je aj v tomto prípade dosť široký, rôzne technologické hračičky nevynímajúc. Od záznamových zariadení cez prístrojov pre námornú dopravu až po registračné pokladnice. Či títo ľudia majú nejaké užšie spojenie so Guzmán známe nie je, píše mexický denník Milenio. Prvý z týchto zápisov vyprší tento rok v lete, takže ak sa oficiálne El Chapo polokošele nedostanú do obchodov už čoskoro, možno ich už ani nikdy na pultoch neuvidíme.

Nie všetci Guzmánoví príbuzní mali to šťastie, ako jeho údajná dcéra. Jeho posledná manželka, bývalá kráľovná krásy, Emma Coronel Aispuro, tiež požiadala o sériu ochranných známok v roku 2014, v prospech svojho manžela, ako vyplývalo z dokumentov predložených IMPI. Jej žiadosť bola ale zamietnutá. Rodinný právnik v liste argumentoval, že El Chapo má právo byť považovaný za nevinného, ​​kým nie je dokázaná jeho vina. IMPI tento argument do úvahy nevzal.

Súvisiace články

Aktuálne správy