Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA nečakane vzrástol

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň vzrástol na najvyššiu úroveň za šesť mesiacov. Tento výsledok prekvapil ekonómov, ktorí naopak očakávali, že sa zníži. No aj napriek nárastu sa počet nových žiadostí udržal na úrovni, ktorá ešte znamená zdravý trh práce. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva práce.
Podľa ministerstva sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA za týždeň do 16. januára zvýšil o 10.000 na 293.000 z revidovaných 283.000 v predchádzajúcom týždni.
Ekonómovia pritom očakávali, že počet nových žiadateľov o podporu klesne na 278.000 z pôvodných 284.000, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade. No aj napriek nečakanému zvýšeniu sa počet nových žiadostí udržal pod hranicou 300.000 žiadostí, čo je spájané so zdravým trhom práce.
Aj štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, sa v sledovanom období zvýšil na 285.000 z 278.750.
Ministerstvo pripomína, že vývoj na trhu práce v tejto ročnej dobe podlieha výkyvom, keďže po skončení vianočnej sezóny vypršali zmluvy na dobu určitú a veľa ľudí prišlo o dočasné zamestnanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy