Zákonný štrajk nemá vplyv na dávky zo Sociálnej poisťovne

Pri zákonnom štrajku má zamestnanec ospravedlnenú neprítomnosť v práci, zamestnanec aj zamestnávateľ majú vylúčenú povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie.
Znamená to, že povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca trvá, neprerušuje sa, poistné však zamestnanec ani zamestnávateľ na tieto poistenia neplatia. Zamestnávateľ nemá povinnosť oznámiť účasť na štrajku zamestnanca miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne (SP). Obdobie účasti na zákonnom štrajku sa započíta ako obdobie poistenia na účely dôchodku aj iných dávok priznávaných Sociálnou poisťovňou.
Ako informoval TASR Peter Višváder, hovorca SP, ak ide o nezákonný štrajk (nezákonnosť je preukázaná právoplatným rozhodnutím súdu), účasť zamestnanca na ňom sa považuje za neospravedlnenú neprítomnosť v práci. Povinné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti zamestnanca sa prerušuje. Zamestnávateľ má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni Registračným listom fyzickej osoby prerušenie povinného nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti zamestnanca.
Zamestnanec nie je počas prerušenia povinne nemocensky a dôchodkovo poistený, ani poistený v nezamestnanosti, čo znamená, že obdobie účasti na nezákonnom štrajku sa na účely nároku na jednotlivé dávky nezaráta.

Súvisiace články

Aktuálne správy