Kurz rubľa klesol na nové historické minimum, prekonal už 85 RUB/USD

Kurz ruskej meny pokračuje v prepade, pričom už prekonal nové historické minimum 85 rubľov za dolár. Mena tak reaguje na pokračujúci pokles cien ropy, od vývozu ktorej je ruská ekonomika silne závislá. Informovala o tom agentúra AP.
Kurz rubľa dnes klesol o viac než 3 % a prvýkrát sa dostal nad 85 RUB/USD. Napriek novému historickému minimu však hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov upokojuje, že situácia nie je kritická. „Nepoužil by som slovo kolaps. Kurz sa síce výrazne mení a zaznamenáva výkyvy, no od kolapsu má mena stále ďaleko,“ povedal Peskov. Ako dodal, prezident v tejto súvislosti neplánuje žiadnu mimoriadnu schôdzku.
Kurz rubľa reaguje na prudký pokles cien ropy na svetových trhoch, ktoré už prekonali 12-ročné minimá. Prispelo k tomu aj zrušenie sankcií Európskej únie a USA voči Iránu, ktorý oznámil, že akonáhle budú sankcie zrušené, začne zvyšovať svoju produkciu ropy.
Medzinárodný menový fond (MMF) v najnovšej prognóze uviedol, že ruská ekonomika klesne tento rok o 1 %. Je to síce miernejší pokles než v roku 2015, keď ekonomika klesla o 3,7 %, pôvodne však fond očakával pokles len na úrovni 0,6 %. S poklesom ekonomiky v dôsledku nízkych cien ropy tento rok už počíta aj ruská vláda, ktorá pôvodne očakávala návrat k rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy