Dohodu firiem Orange a Bougyues nebude skúmať EK

Dohodu o odkúpení firmy Bougyues spoločnosťou Orange bude skúmať francúzsky regulačný úrad, keďže zásadnú časť príjmov firmy generujú vo Francúzsku.

Európska komisia (EK) nebude skúmať dohodu o spojení spoločností Orange a Bougyues a túto záležitosť prenechá francúzskemu regulačnému úradu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje. „Nie sú o tom žiadne pochybnosti,“ povedal jeden zo zdrojov. Na francúzskom trhu tieto firmy generujú väčšinu svojich príjmov. Posúdenie podmienok hospodárskej súťaže je kľúčovou súčasťou procesu. Orange je totiž najväčšou telekomunikačnou spoločnosťou vo Francúzsku. Prvýkrát sa v Európe deje, že najväčší telekomunikačný operátor na domácom trhu kupuje menšieho rivala.

Podľa pravidiel EÚ by EK zasiahla do procesu v prípade, ak by podiel francúzskeho trhu na obrate bol menší ako dve tretiny. Šéf francúzskeho regulátora Bruno Lasserre však uviedol, že pravidlá a procedúry používané vo Francúzsku sú zhodné s tými, ktoré používa EK. Orange rokuje o odkúpení Bouygues Telecom za približne 10 mld. eur vo forme akcií a hotovosti.

Na slovenskom trhu pôsobí spoločnosť Orange  Slovensko, ktorá je integrovaným telekomunikačným operátorom poskytujúcim komplexné telekomunikačné služby v mobilnej a pevnej sieti. Majiteľom 100 % akcií spoločnosti Orange je skupina France Telecom prostredníctvom Atlas Services Belgicko.

Súvisiace články

Aktuálne správy