V Londýne sa začne v pondelok proces s falšovateľmi sadzby Euribor

Za manipuláciu s úrokovou sadzbou Euribor sa postavia v pondelok (11.1.) v Londýne pred súd šiesti bývalí pracovníci Deutsche Bank. Informuje o tom DPA a dodáva, že to ešte nebude začiatok riadneho súdneho procesu. Pred sudcom budú môcť priznať svoju vinu alebo vyhlásiť, že sa nedopustili nijakej nezákonnej činnosti. V rovnakej záležitosti sa postavia v pondelok pred Westministerský magistrátny súd aj štyria bývalí pracovníci britskej veľkobanky Barclays a Francúz z parížskej Société Générale.
Britský úrad pre stíhanie závažných podvodov Serious Fraud Office (SFO) ich obviňuje, že sa zúčastňovali na manipulácii s úrokovou sadzbou Euribor. Sadzba je priemernou úrokovou sadzbou, za ktorú si mnohé európske banky požičiavajú medzi sebou eurá. Sadzba sa stanovuje denne.
Z obvinených, ktorí pracovali pre Deutsche Bank, sú piati Nemci a jeden Francúz.
Roky zamestnanci mnohých veľkobánk manipulovali so sadzbami Libor a Euribor. Škandál prenikol na verejnosť v roku 2012. Deutsche Bank pripravil o viacerých obchodníkov. Koncom roka 2013 dala Európska komisia najväčšej nemeckej komerčnej banke pokutu 725 miliónov eur. Vedenie Deutsche Bank sa k súdnemu procesu nevyjadruje.

Súvisiace články

Aktuálne správy