Kurz eura klesol až na 1,08 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny klesol po nečakane pozitívnych údajoch z amerického trhu práce. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura popoludní padol až na 1,08 USD/EUR, neskôr sa opäť zotavil na 1,0895 USD/EUR. To je však stále približne o pol centa menej ako vo štvrtok (7. 1.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0861 (vo štvrtok: 1,0868) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9207 (0,9201) eura.
Správa amerického ministerstva práce o tvorbe pracovných miest v decembri a nezamestnanosti mala výrazný negatívny vplyv na spoločnú európsku menu. V USA sa totiž v decembri vytvorilo viac pracovných miest, než sa očakávalo. Dobrá situácia na trhu práce je argumentom pre centrálnu banku Fed, aby pokračovala v sprísňovaní menovej politiky.
Prinajmenšom dočasné upokojenie situácie v Číne predtým zastavilo rast kurzu eura. V uplynulých dňoch totiž špekulácie o ďalšom zvyšovaní úrokových sadzieb v USA tlmili obavy o vývoj v čínskej ekonomike, čo malo pozitívny vplyv na kurz spoločnej meny. Na konci tohto týždňa však čínske akciové trhy nepokračovali v páde.

Súvisiace články

Aktuálne správy