Vie niečo, čo my ostatní nie? Chlapík z Guinessovej knihy rekordov má 1497 kreditných kariet

, marketwatch Foto: SITA

Muž menom Walter Cavanagh, známy ako "Mr. Plastic Fantastic," má 1497 platných kreditných kariet, čo je bezpochyby šokujúce číslo. Najmä v porovnaní s ostatnými Američanmi, 33 % ich vlastní jednu alebo dve kreditné karty a 29 % žiadnu, vyplýva to z prieskumu firmy Gallup. Ale Cavanagh prehlasuje, že má "takmer dokonalé kreditné skóre," a experti na karty hovoria, že by na tom mohlo byť niečo.

"Mať viac kreditných kariet samo o sebe nie je nič zlé," povedal Sean McQuay, expert z NerdWallet, stránky venujúcej sa osobným financiám. "Mnoho ľudí si myslí, že je to neuveriteľne riskantné, alebo že to signalizuje nejaký druh finančnej tiesne. To jednoducho nie je pravda."

Samozrejme, že vlastniť viac ako tisícku kariet je extrém. Podľa odporúčania McQuaya by to mali byť dve až tri karty na denné využívanie. Jedna pre cashback, druhá na cestovné a stravovacie odmeny a ďalšie pre predajcov, kde často nakupujete. Obmedzenie ich použitia uľahčuje ich monitorovanie, aby sa nespájali so zbytočnými nákladmi.

McQuay sám vlastní 15 kreditných kariet, ktoré využíva predovšetkým na vrátenie peňazí a odmien, napriek tomu, že má toľko kariet, tvrdí, že má kreditné skóre 750, čo je "veľmi dobré" a nad priemerom skóre amerického spotrebiteľa.

Neexistuje žiadne "magické číslo" pre počet kreditných kariet, povedala Beverly Harzog, expertka na spotrebiteľské úvery a zároveň autorka knihy "Plán úteku z dlhov". "Ak sa staráte o svoje financie, a používate kreditné karty zodpovedne, môžete ich mať toľko, koľko ich potrebujete, alebo koľko chcete," povedala. Napriek tomu si myslí, že je dobré sa mať na pozore pred priveľkým počtom rôznych kariet. Často sa vôbec nevypláca žiadať o kartu, len kvôli rôznym bonusom. Skončí to väčšinou tak, že na ne zabudnete. "Nechcete sa predsa dostať do situácie, kedy nie ste schopní sledovať pohyb na karte, alebo si nebodaj prečerpáte limit," povedala.

Nezabúdajte, že viac kreditných kariet dokáže ovplyvniť vaše kreditné skóre. Kreditné riziko musíte mať pod kontrolou, napríklad novým úverom, alebo vystavením novej kreditky sa vaše skóre znižuje. Podanie žiadosti o novú kreditnú kartu znižuje vo všeobecnosti kreditné skóre o dva až päť bodov, čo je dôvod, prečo sa neodporúča siahnuť po novej karte, ak na to nie je dostatočný dôvod, najmä tesne pred predložením žiadosti o hypotéku alebo inú dôležitú pôžičku.

Navyše aj priemerný vek všetkých kreditných kariet, ktorých ste vlastníkom, môže ovplyvniť vaše kreditné skóre. Udržanie si staršej karty namiesto jej zrušenia a následného vydania novej, vám umožní udržať dlhšiu históriu úveru a môže zlepšiť kreditné skóre, hoci spoločnosti vydávajúce  kreditné karty môžu zavrieť účet z dôvodu nečinnosti.

Naopak zvýšenie sumy úveru, ktorú máte k dispozícii, môže pomôcť vylepšiť kreditné skóre. Ak máte veľké množstvo úverov, "vysielate signál, že ste dôveryhodný," povedal McQuay. Šampión Cavanagha, vlastniaci 1497 kreditných kariet, dosiahol úverový limit 1,7 milióna dolárov.

V takomto prípade dokáže pomôcť aj jeden malý trik. Stačí ak použijete menšie percento dostupného úveru, stupeň využitia totiž tiež pomáha vylepšiť kreditné skóre. Optimálne je použiť nie viac ako 10 %, povedala Levinová, "ale to je ako hovoriť niekomu, že môže z balíčka zjesť len jediný zemiakový lupienok." Realistickejším cieľom by mohlo byť 20 %, ale už 25 % by príliš negatívne ovplyvnilo skóre. Je rovnako dôležité mať pod kontrolou pohyby na jednej karte ako aj celkovú spotrebu všetkých kariet. Ak máte zostatok tisíc eur na karte s päťtisícovým limitom, využili ste ju na 20 %. Celkové využitie sa vypočíta ako súčet dlžných súm na každej karte v porovnaní s úverovým limitom. Napríklad účtovný zostatok tisíc eur na karte s 5000 eurovým limitom, plus ďalších 3000 eur na inej  karte s 5000 limitom, dáva to dohromady 4 tisíc na 10 000 limit, čiže 40 %.

Odborníci odporúčajú používanie niekoľkých kariet, aj keď nie až takého množstva ako ich má Walter Cavanagh. Existujú samozrejme významné riziká vlastníctva toľkých kariet. Napríklad to môže viesť k vyšším výdavkom a nezaplateným účtom. "Keď sa ľudia pozerajú na kreditné karty, musia pochopiť, že je to buď nádherná možnosť, alebo zbraň individuálneho ničenia."

Súvisiace články

Aktuálne správy