Maloobchodné tržby EÚ v novembri medziročne vzrástli o 2,6 %

Novembrové tržby maloobchodu v rámci Európskej únie medzimesačne stúpli o 0,2 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v 19-člennej eurozóne v novembri medzimesačne oslabili o 0,3 %, ale v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa oproti októbru o 0,2 % zvýšili. Medziročne sa novembrové maloobchodné tržby v eurozóne zväčšili o 1,4 % a v rámci celej EÚ v porovnaní s novembrom 2014 posilnili o 2,6 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenské maloobchodné tržby sa podľa Eurostatu v porovnaní s priemerom za celú eurozónu vyvíjali lepšie, ale nedosiahli rast na úrovni priemeru za celú Európsku úniu. V porovnaní s októbrom totiž slovenský maloobchod v novembri stagnoval a medziročne posilnil o 2,3 %. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa maloobchodné tržby v novembri medzimesačne zväčšili najviac v Rumunsku (2,6 %), Veľkej Británii (1,8 %) a Poľsku (1,6 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidovali v Lotyšsku (-3,2 %), Portugalsku (-1,6 %) a Estónsku (-1,5 %).

V medziročnom porovnaní v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa maloobchodné tržby najviac zväčšili v Rumunsku (15 %), Poľsku (5,9 %) a Veľkej Británii (5,4 %). Medziročný pokles maloobchodných tržieb v novembri evidovali v Belgicku (-2,5 %) a Lotyšsku (-0,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy